Сигнализирай!

Глоба 10 лева за шофиране пиян: Това е "наказанието" през 2005 г. за убилия дете на пешеходна пътека (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
04.09.2023 г.
22
0

Глоба 10 лева за шофиране пиян: Това е "наказанието" през 2005 г. за убилия дете на пешеходна пътека. Това заяви пред NOVA бившият началник на КАТ-София Тенчо Танев.

„След като е бил заловен, е образувано досъдебно производство в Пето районно управление. По-късно, по неясни причини, е прекратено. Глобен е с 10 лв., защото не си е носил книжката. Не е наказан заради това, че е шофирал под въздействието на алкохол. Това обясни Тенев по адрес на мъжа, който отне живота на 15-годишно момче на пешеходна пътека в центъра на София.

„В последните дни имахме възможност да видим как под напор на емоции се промени Наказателният кодекс и се прие отнемане на коли на хора, които шофират след употреба на алкохол. Текстът беше несръчно написан. Българинът в продължение на десетки години е възпитаван да не уважава закона. Той не се спира пред никакви санкции", категоричен е Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи.

"Имам действителен случай от практиката ми. Мой клиент беше преследван от пиян, криминално проявен мъж с нож в ръка, който крещял „Ще те убия и ще те излежа”. За какво отнемане на автомобил говорим? Представете си, че някой си е взел от западно-европейско автомобилно гробище консерва на четири колела и си я кара пиян. Ще му отнемат 150 лв.”, допълни той.

Майката на убитото от пиян шофьор момче: Още го чакам да се върне (видео)

„Моите наблюдение пък показват, че това отнемане на колата се оказва спирачка за много шофьори да се качат пияни. В закона имаме проблем. В момента имаме повдигнато обвинение на водача за причинено пътно-транспортно произшествие при евентуален умисъл, където обаче не е предвидено отнемане на кола. Взимат им автомобилите, когато са пияни, а не когато са причинили смърт. Условната присъда е ненаказаност”, обясни Елица Буенова, адвокат при пътнотранспортни произшествия.

Буенова разказа, че вчера след протеста е имало няколко шофьори, които са направили нарушения, но полицията не е обърнала внимание.

„Притеснявам се, че ще вдигнат пешеходна пътека и случаят ще приключи, както стана на бул. „Сливница” след трагедията с Ани и Явор. Вчера след протеста един джигит с мръсна газ мина през кръстовището. Преди това друг направи обратен завой на кръстовището. Попитах униформен няма ли да го спрат и глобят. Той ми отговори „Объркал е пътят човекът”, поясни Буенова.

„От години апелирахме за промени в Наказателния кодекс по отношение на пияните и дрогираните на пътя. Потресени сме от промените. В последните години Прокуратурата се опитва да докаже, че когато си се качил да шофираш в нетрезво състояние, направиш катастрофа и убиеш човек, това не е престъпление по непредпазливост, а и при евентуален умисъл”. Това заяви адвокатът Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Нито една присъда няма да върне 15-годишното момче, нито всички други жертви на войната по пътищата. За съжаление напоследък ставаме все по-често свидетели на такива "случаи". Нито една присъда няма да прегърне и близките им вместо тях. Необходимо е само справедливо правосъдие – такова, за което от години настояват хилядите български граждани.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.