Сигнализирай!

Съпротива в Португалия срещу легалната употреба на твърди наркотици (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
14.09.2023 г.
21
0

Обществената съпротива в Португалия срещу легалната употреба на твърди наркотици нараства, показва NOVA.

Консумацията на твърди наркотици в Португалия е декриминализирана от десетилетия. Правителството приема тази стъпка през 2001 г. в момент, когато страната се бори с епидемия на наркозависими, употребяващи хероин. Освен множеството смъртни случаи от свръхдоза, тя води и до голям брой заразени със СПИН, в резултат на използването на замърсени игли.

Управляващите сменят подхода си към наркозависимите и от престъпници те се възприемат като хора, нуждаещи се от медицинска помощ. Така властите могат да насочат усилията си към производителите и снабдителите.

От тогава смъртността рязко намаля, а експертите наричат подхода образцов. Въпреки това някои хора критикуват факта, че наркозависимите открито използват наркотици на публични места и че полицията често е безсилна.

подлез в Порто, където се събират наркозависими

Вижте кои лекарства могат да доведат до фалшив положителен тест за наркотици

Това е допълнително подсилено и от липсата на медицински услуги за употребяващите. На тези, които са хванати, им се предлага терапия, но центровете за помощ се броят на пръсти.

Жителите на Порто се оплакват, че навсякъде около тях се изхвърлят остатъци от употребата на наркотици като овъглено фолио, изхвърлени спринцовки и марли с кръв.

"Това е неуважение към останалата част от обществото. Те се дрогират пред всички на улицата. Ако не ти харесва, трябва да пресечеш улицата. И ако кажеш, че не си съгласен, стават агресивни.”, обяснява Кристиано Силва.

Според местните власти са нужни повече полицейски патрули, които да контролират употребата. Също така трябва да бъдат наложени мерки срещу откритото използване на субстанциите.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.