Сигнализирай!

От днес вече няма държава с името Индия

Gospodari.com
Gospodari.com
18.09.2023 г.
45
0

От днес вече няма държава с името Индия - тя променя официално името си на Бхарат. По същия начин, по който Холандия вече е Нидерландия, сега и Индия стана Бхарат (Барат) след специална парламентарна сесия. Смяната на името стана в първия работен ден след като министър-председателят Моди навърши 73 години, пише Novini.bg

Индия изстреля кораб към Слънцето, преди това кацна на Луната (видео)

Името всъщност не е ново, поне според местните. Бхарат е дума на хинди. За разлика от Индия - име, наложено от англичаните, когато превзели тези земи. Правителството е наложило тази мярка и поредица от закони, с цел замяна на съдебната система от британския колониален период и по-специално Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и Закона от 1872 г.

снимка: iStock

Нещо повече, конституцията на страната, която е най-дългата сред всички независими нации в света, вече призна Бхарат като официално име на държавата. Но колониалната история на Индия продължава да бъде чувствителен въпрос за много индийци. Най-вече за националистите, които изискват Великобритания да признае и да се извини за своите ексцесии.

Британците нахлули и подчинили страната за около 200 години, докато под ръководството на Ганди не получили независимост през 1947 г. Бхарат/Индия следва стъпките на други страни като Турция, която поиска от международната общност да промени топонимията си на „Türkiye“ вместо Turkey (пуйка в превод от английски).

НАТО вече използва това име във всички свои официални съобщения за страната. Бхарат/Индия е федерална република, състояща се от 28 щата и осем съюзни територии със система на парламентарна демокрация. Населението ѝ надхвърля 1,4 милиарда жители, а икономиката ѝ е най-голямата в света, като изнася почти 20% от продукцията си.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.