Сигнализирай!

Над 600 трактора са около София, утре 80 от тях ще бъдат пред Министерски съвет (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
19.09.2023 г.
19
0

Протестите продължават: Над 600 трактора са около София, утре 80 от тях ще бъдат пред Министерски съвет. Премиерът Николай Денков отправи покана за среща към демонстрантите, предава NOVA.

Земеделският министър към протестиращите: Нито едно от решенията не предполага моментален резултат

Напрежение и словесни сблъсъци белязаха днешния национален протест на зърнопроизводителите. Те се събраха рано сутринта на един от входовете на столицата, а стотици трактори паркираха край „Ботевградско шосе” в готовност да тръгнат към Министерския съвет. Машините обаче останаха край София, а към Триъгълника на властта се насочиха земеделците. 

През цялата нощ тежка техника пътуваше към входовете на София. И рано сутринта стотици трактори се събраха край Ботевградско шосе. Но не за всички пътуването мина без проблеми. “Имаше проблеми. Стояхме доста време. Заради разрешително ли – не знам. Но чакахме около 5-6 часа”, разказа Данчо.

За разлика от Данчо, Богдан пристигнал бързо, тъй като живее в Елин Пелин. Той е зърнопроизводител от над 30 години. “Проблемът ни е, че пазарът ни е много свит в зърното. Ограничават ни във всичко, скъпи торове, препарати. Лошото е, че нашата продукция седи в складовете, внасяме отвън уж по-евтина”, посочва той.

Зърнопроизводителите получиха подкрепа и от други отрасли в бранша. „Днес, ако на този ден разделен - не обърнем политиката в полза на секторите, които са застрашени от изчезване - български плодове и зеленчуци няма да има в нашата държава, няма да има производство”, категоричен е Цветан Цеков, съпредседател на Браншова камара “Плодове и зеленчуци”.

снимка: NOVA

Обръщение към министър-председателя

Основното искане остава забраната на внос от Украйна. Ще бъде ли подновен диалогът с държавата обаче не стана ясно. „Ако някой иска да се извини - просто може да го направи. Това, което направи министър-председателят, не беше точно извинение към хората в сектора. Надявам се в даден момент хората да почувстват облекчение от тези думи, които бяха казани, защото това не отива на министър-председател и академик”, подчерта Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Малко след обед при земеделците пристигна земеделският министър Кирил Вътев. Посрещнаха го с хвърлени на земята малини и прясно мляко. Така, вместо да потуши напрежението, министърът го разпали. „Така, както всички премиери на петте погранични държави водят преговори с премиера на Украйна, същото прави и премиерът Николай Денков. Аз смятам, че този протест търси резултат. Тези искания очакват резултат. Ако резултатите бяха с викане, давайте, ще викам заедно с вас”, заяви земеделският министър Кирил Вътев.

Около 14:00 часа демонстрантите тръгнаха към Министерския съвет, след като премиерът ги покани на среща. Тежката техника обаче ще стъпи на жълтите павета утре.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.