Сигнализирай!

Нов представител на държавата влиза в Надзорния съвет на "Лукойл" (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
19.09.2023 г.
30
0

Нов представител на държавата влиза в Надзорния съвет на "Лукойл". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

След проведена процедура за избор на представител на държавата в Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас" АД, е избран Бойко Ницов. Той ще замени на поста Красимир Първанов, чийто мандат изтече още миналата година.

Подготвят график за преход на рафинерията на „Лукойл“ към неруски петрол

В началото на август министърът на енергетиката Румен Радев обяви конкурсна процедура за избор на представител на държавата в Надзорния съвет. Конкурсът се е провел в три етапа. Те били проверка на допустимостта на кандидатите, писмено представяне на концепция за упражняване на правата на държавата и устно интервю.

Допуснатите до участие в писмената част на конкурса са били седем.

„Лукойл Нефтохим Бургас" АД е акционерно дружество с двустепенна система на управление. Държавата, чрез Министерството на енергетиката, е притежател на една акция, клас А, с особени права. Министърът на енергетиката упражнява правата на държавата чрез свой представител в Надзорния съвет на дружеството. Това уточняват още от ресорното ведомство.

Преход

А в края на август стана ясно, че властите подготвят график за преход на рафинерията на „Лукойл“ към неруски петрол. Тогава бе съобщемнието, че за целта в Министерския съвет ще бъде създадена експертна работна група. Тя ще координира всички необходими дейности от страна на държавата за осигуряване на поетапен преход на рафинерията в Бургас към преработката на неруски петрол.

Миналия месец съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди потенциалните рискове при евентуално предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка в „Лукойл Нефтохим Бургас“. Те са отразени в анализи и доклади на Министерството на икономиката и индустрията съвместно с министерствата на финансите и на транспорта и съобщенията, на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“ и служба „Военно разузнаване“. Членовете на Съвета формулираха конкретни мерки за намаляване на рисковете.

Видео: NOVA

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.