Сигнализирай!

Байдън: Китай е в беда

Gospodari.com
Gospodari.com
22.09.2023 г.
20
0

Байдън: Китай е в беда. Президентът на САЩ се притеснява от проблемите на Пекин, защото „когато лошите хора имат проблеми, те правят лоши неща“.

Според него Китай е „бомба със закъснител“ заради икономическите му предизвикателства. За него страната е в беда поради слабия растеж.

Американски сенатор: Финансирането на Украйна е “напълно грешно”

„Те имат някои проблеми. Това не е добре, защото когато лошите хора имат проблеми, те правят лоши неща“, каза Байдън по време на политическа кампания за набиране на средства в Юта.

Повече

Забележките на президента напомниха на коментарите, които той направи на друго събитие за набиране на средства през юни, когато нарече президента Си Дзинпин „диктатор“. Китай определи изказванията като провокация.

Тези коментари дойдоха малко след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен завърши посещението си в Китай. То бе насочено към стабилизиране на отношенията, които Пекин описа като най-ниската си точка от установяването на официални връзки през 1979 г.

Икономиката

Потребителският сектор на Китай изпадна в дефлация. А фабричните цени продължиха да падат през юли. Страната може да навлезе в ера на много по-бавен икономически растеж със стагнация на потребителските цени и заплати, контрастиращи с инфлацията навсякъде по света.

Съединените щати, най-голямата икономика в света, се пребориха с високата инфлация и се радват на стабилен пазар на труда.

Байдън заяви категорично, че не иска да наранява Китай и иска рационални отношения с азиатската страна.

В сряда американският президент подписа изпълнителна заповед. Тя забранява някои нови инвестиции на САЩ в Китай в чувствителни технологии. Като компютърните чипове. Китай, който има втората по големина икономика в света, заяви, че е „сериозно загрижен“ за заповедта и си запазва правото да предприеме ответни мерки.

Източник: Economic

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.