Сигнализирай!

На някои европейски държави им писна от туристи (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
24.09.2023 г.
21
0

На някои европейски държави им писна от туристи, показва репортаж на NOVA. Популярни дестинации опитват да наложат мерки на потоците от посетители.

Франция, със своите 90 милиона туристи годишно, е най-посещаваната световна дестинация. В тази връзка в началото на лятото Министерството на туризма представи план срещу "свръхтуризма".

Париж страда от недостиг на жилища, отчасти заради собственици, които предпочитат краткосрочните наеми от туристи. Мерките се налагат, за да запазят околната среда, качеството на живот на местните и преживяванията на туристите. 

Правителството ще насочва посетителите към по-непознати части на Франция. Популярни забележителности ще редуцират броя на туристите, а рекламите и промоциите в пиковите месеци ще бъдат ограничени. Известни личности пък ще информират за последиците от свръхтуризма в социалните мрежи.

"Група" туристи се разхождат по улиците в Рим. източник: istockphoto

От 2024 година Венеция ще облага с такса туристите, които не отсядат в града

Остров Корсика, известен със своята красота, също наложи радикални мерки. Туристите там ще бъдат ограничавани не само по брой, но и по произход. Така например французите ще трябва да отстъпват ред на останалите европейци.

В Италия, Венеция планира да експериментира с входна такса от 5 евро за еднодневни екскурзии. Таксата ще се прилага пробно за 30 дни през следващата година.

В Амстердам, Нидерландия терминал за круизни кораби в центъра ще бъде затворен, като мярка срещу масовия туризъм.

Неволите свързани с туристи застигат и Азия

в Тайланд изключително популярният плаж Мая Бей остава затворен "за неопределно време", тъй като властите възстановяват повредените коралови рифове.

В страната на изгряващото слънце Япония – мрачни облаци тегнат над бъдещето и на
планината Фуджи. Там правителството подготвя драстични мерки, за да спре тълпите от туристи.

Много хора посещават планината Фуджи и ние оценяваме това. Но това води до прекомерен туризъм – боклук, проблеми с тоалетните. Намираме се в критична ситуация.“, казва Масатаке Изуми, служител на префектура Яманаши.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.