Сигнализирай!

Близки на убит във Великобритания българин не могат да го погребат у нас (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
25.09.2023 г.
27
0

Повече от месец близки на убит във Великобритания българин не могат да го погребат у нас. Тялото може да бъде докарано у нас по закон, но институциите го четат по различен начин. Това научаваме от репортаж на NOVA.

20-годишният Цветомир Генов е нападнат и убит в Солсбъри на 22 август. Семейството му иска да го погребе в България.

„Синът ми е роден в България. Завел съм го в Англия за по-добър живот, но искам да си го докарам тук”, споделя Деян Генов, бащата на починалия млад мъж.

Това обаче няма как да стане. Когато има разследване, във Великобритания се издава временен акт за смърт, а страната ни не признава подобен документ.

Преди да приключи това разследване, те не издават смъртен акт. Това може да отнеме месец, 6 месеца, може и година - не знам”, обяснява опечаленият родител.

Снимка: стопкадър/видео NOVA

Така семейството на Деян тръгва по пътя на мъките в опит тленните останки на сина му да пристигнат в България.

Съветът на консулството ни в Лондон е да се свърже с общината в София, за да се възползва от Член 57 на Закона за гражданската регистрация. Въпросният член посочва, че не близките на загинал зад граница, а длъжностно лице по гражданско състояние трябва да предостави чуждите документи на български лекар, за да се стигне до български документ за смърт.

Със скрита камера бащата на жертвата записва и предоставя кадри как тъкмо длъжностното лице го препраща по болниците. От няколко здравни институции обясняват, че няма как да признаят документ за смърт от чужбина, няма и как да приемат тяло в болницата.

По-късно от Столичната община уведомяват, че са се свързали повторно с клиниката по съдебна медицина на  Александровска болница. Получили са уверение, че след пристигането на тялото на покойния, ще бъдат спазени всички процедури, след което ще бъде издадено и съобщение за смърт.

32-годишен мъж от София е в неизвестност от дни (видео)

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.