Сигнализирай!

Холивудските сценаристи са напът да прекратят протестите (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
25.09.2023 г.
17
0

Холивудските сценаристи са напът да прекратят протестите. Те споделиха, че са постигнали предварителна сделка с шефовете на студиата, която може да ги накара да прекратят стачката, продължила почти пет месеца, пише BBC.

Холивудските сценаристи излизат на стачка

Ето кои известни филми и сериали ще се забавят заради стачката в Холивуд

Американската гилдия на писателите (WGA) заяви, че сделката е "изключителна - със значими ползи и защита за писателите". Членовете на WGA обаче все още имат последната дума. Това е най-дългата стачка, засягаща Холивуд от десетилетия. Тя спря повечето филмови и телевизионни продукции. В отделен спор обаче са актьорите, които също стачкуват.

Напускането на сценаристите, което започна на 2 май, е струвало на икономиката на САЩ около 5 милиарда долара (4,08 милиона британски лири), според оценка на икономиста от института Милкен Кевин Клоудън. Спорът спря излъчването на много от най-добрите американски предавания. Като The Last of Us, Billions, Stranger Things, The Handmaid's Tale, Hacks, Severance, Yellowjackets, Abbott Elementary и няколко дневни и късни вечерни токшоута.

Освен проблемите около заплащането, сценаристите се страхуват от влиянието на изкуствения интелект. Той потенциално може да измести техните таланти.

Очаквания

Преговорите се провалиха относно нивата на персонала и възнагражденията, които сценаристите получават за популярни стрийминг предавания. Те се оплакват, че взимат само малка част от приходите от излъчено телевизионно шоу. Традиционно сценаристите получавали допълнително, когато техните творения се повтарят в излъчваща мрежа. Този модел обаче е подкопан с появата на стрийминг платформите. В резултат на това част от плащанията, които писателите сега получават, обикновено включват определена сума пари, която е предназначена да компенсира хонорарите, които не получават от повторните излъчвания.

Ръководството на WGA и членовете на синдиката трябва да се споразумеят за тригодишен договор с Алианса на филмовите и телевизионни продуценти, преди да се върнат на работа. В съобщението на гилдията относно предложената сделка се казва, че подробностите все още трябва да бъдат финализирани. Все още обаче не се отменя стачката.

Холивудското търговско издание Variety съобщи, че екипът на вечерните токшоута може да се върне на работа веднага след обявяването на сделката. Като излъчванията могат да бъдат възобновени веднага през октомври.

Но в съобщението си до членовете комитетът за преговори помоли за търпение относно подробностите в пакта. „Това, което остава сега, е нашият екип да се увери, че всичко, за което сме се съгласили, е кодифицирано в окончателния договор“, казаха от синдиката. „И въпреки че сме нетърпеливи да споделим подробностите за постигнатото с вас, не можем да направим това, докато не бъде поставена точка.“

снимка: Youtube/NBC News

„Сила и издръжливост"

Много свързани области на развлекателната индустрия бяха засегнати от стачката. Включително заведения за обществено хранене, доставчици на костюми, дърводелци и оператори на камери. През последните дни шефовете на Netflix, Disney, Universal и Warner Bros. Discovery присъстваха лично на преговорите, които дадоха нов тласък.

Актьорите са в стачка от средата на юли. Те са представени от 160 000-членния синдикат на изпълнители SAG-AFTRA. Те поздравиха сценаристите за резултата и похвалиха техните „146 дни на невероятна сила, издръжливост и солидарност“. „От деня, в който започна стачката на WGA, членовете на SAG-AFTRA стояха редом до тях. Продължаваме да стачкуваме в нашия телевизионен/театрален съюз. Продължаваме да призоваваме главните изпълнителни директори на студиата и стриймърите и AMPTP да се върнат на масата и да направят честната сделка, която нашите членове заслужават и изискват.“

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм каза: „Калифорнийската развлекателна индустрия нямаше да бъде това, което е днес, без нашите сценаристи от световна класа. Благодарен съм, че двете страни се обединиха, за да постигнат споразумение. То е от полза за всички участващи страни. И може да върне голяма част от икономиката на Калифорния.“

Припомняме, че сценаристите в Холивуд започнаха стачката си на 2 май заради ниско заплащане. Това доведе до забавянето на премиерите на много хитови продукции. Както и до отлагането на наградите "Еми".

Видео: Youtube/NBC News

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.