Сигнализирай!

Ето каква е инфлацията в Хърватия след приемането на еврото в страната (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
26.09.2023 г.
22
0

Ето каква е инфлацията в Хърватия след приемането на еврото в страната - 8,4% на годишна база. Резултатите анализира Ралица Ковачева, журналист във factcheck.bg пред NOVA.

Инфлацията в Хърватия през януари продължи да се забавя

„Това всъщност е реалната картина на инфлацията в Хърватия. Това, което сме обозначили с червена линия е момента на влизане на страната в еврозоната. Вижда се ясно, че пикът на инфлацията е бил миналата есен. Това са реалните числа, те станаха повод за редица подвеждащи публикации”, заяви тя.

снимка: iStock

Според нея има модел на произвеждане на неверни или подвеждащи новини из Facebook. Това са страници, които претендират, че споделят развлекателно съдържание. Но всъщност с ярък статус, създаващ тревога. Според нея се работи в огромни мащаби.

Ситуацията с инфлацията в Хърватия

Ковачева уточни, че инфланцията в Хърватия не расте в следствие на влизането в еврозоната. "Има инфлация, хърватското правителство взима превантивни мерки, но не расте заради този фактор", каза тя. 

По данни на хърватската статистическа служба цените на стоките и услугите за лично потребление, измерени чрез индекса на потребителските цени, са поскъпнали със 7,8% на годишна база (спрямо миналия август). И с 0,5% на месечна база (спрямо юли 2023 г.). Данните на Евростат отчитат 8,4% инфлация на годишна база в Хърватия и 0,5% на месечна.

Подвеждащи публикации обаче извеждат в заглавие, че страната е втора по инфлация в еврозоната, което е така (след Словакия). Но внушението, че това означава повишаване на инфлацията е невярно. Данните на Евростат показват, че инфлацията на годишна база в еврозоната като цяло намалява и за август е 5,2%. Същото се отнася и за Хърватия.

Преди година – през август 2022 г., инфлацията на годишна база е 12,6%. През септември достига 12,8%, което местните медии обявяват за рекорд, откакто в страната се води такава статистика. Следва пик от 13% през ноември 2022 г. и след него инфлацията започва трайно да намалява. Тази тенденция не се променя с влизането в еврозоната на 1 януари 2023 г.

Анализ на Европейската централна банка (ЕЦБ) от март 2023 г. доказва, че смяната на валутата оказва пренебрежимо малко влияние върху цените. Данните на хърватската статистика за август 2023 г. показват, че най-голямо увеличение на цените има в сферата на ресторантите и хотелите (14,2%), храните и безалкохолните напитки (11,0%), дрехите и обувките (9,9%) и др.

Поредната димка на антиевропейската пропаганда

Непрекъснато прокремълски анализатори и политици говорят за "космическата инфлация" в Хърватия, но очевидно цифрите не са на това мнение. Може би е крайно време като потребители на информация всички ние да сме по-критични към подобни източници и да не допускаме да ни манипулират.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.