Сигнализирай!

Премиерът: Не са изгонени руски свещеници, а хора, които са работили срещу националните ни интереси (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
26.09.2023 г.
17
0

Продължават реакциите и коментарите около изгонването на свещеници от Руската църква в София. Ето какво заяви днес премиерът: Не са изгонени руски свещеници, а хора, които са работили срещу националните ни интереси. Николай Денков коментира казуса пред NOVA.

„Това, което е спешно, е да бъде отворена църквата, за да могат миряните да влязат вътре. Знаете, че изцяло в рамките на Българската православна църква е да организира процеса. Вчера имах среща с представители на Светия синод. Всичко, което е необходимо от държавата, ние ще го осигурим. Но не можем да се месим пряко в процеса. Тепърва предстои да се анализира нотариалния акт и собствеността”, коментира още министър-председателят.

Русенският митрополит разказа истинската история на “Руската църква” в София

По неговите думи:

"Църквата трябва да стои отворена. Именно затова Патриархът създаде необходимата организация. Не са изгонени руски свещеници, изгонени са хора, които са работили срещу националните интереси на България".

Той каза, че е прочел доклада на ДАНС, който според него е достатъчно ясен и основателен следващите 5 години тези хора да не бъдат допускани в страната.

Ретроспекция

Миналата седмица стана ясно, че България експулсира висш духовник и двама служители на Руската църква. Властите взеха това решение за архимандрит Васиан, настоятел на подворието на Руската православна църква в София, и двама служители на светата обител.

Всичко това обтегна допълнително и без това охладнелите отношения София-Москва.

А от вчера Руската църква е с нови свещеници, назначени от Патриарх Неофит. Те ще поемат обгрижването на храма, като извършват обичайните богослужения. Негово Светейшество е информирал за предприетите си действия Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, пише в сайта на Софийска света митрополия.

Софийската света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега, вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.