Сигнализирай!

СЕМ не прие отчета на Кошлуков за бюджета на БНТ

Gospodari.com
Gospodari.com
26.09.2023 г.
19
0

Почти "изненадващо", но факти: Съветът за електронни медии - СЕМ не прие отчета на Кошлуков за бюджета на БНТ. Припомняме, че генералният директор на обществената телевизия вече превишава мандата си с над година.

Днес "За" отчета гласуваха председателят на съвета Соня Момчилова и назначената също от президента Габриела Наплатанова, предаде Дневник. "Против" бяха Симона Велева и Пролет Велкова, избрани преди година от парламента по предложение на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Двете критикуваха Емил Кошлуков заради липсата на "разследвания, анализи, авторска журналистика с позиция", както и че се "забелязва една умора, хаотичност, някои неща продължават на самотек".

От заседанието отсъстваше петият член - избраната през 2019 г. от парламента Галина Георгиева.

Кошлуков с най-слаб резултат – остава директор на БНТ (видео)

Медията посочва, че отчетът на Кошлуков и друг път не е бил приеман, но от това няма пряка последица.

Сред темите, които бяха поставени пред Кошлуков, е и писмо на сценаристи по проекти на БНТ ("Войната на буквите" и "Денят на бащата", които твърдят, че не могат да сключат договор и не са допуснати до участие в престижни конкурси. Кошлуков първоначално заяви, че не е запознат с писмото, после обяви, че "има поне 15 такива". А накрая каза, че ще откликне на исканията на сценаристите.

Патова ситуация

През лятото стана ясно, че мандатът на Емил Кошлуков като директор на Българската национална телевизия (БНТ) се удължава още, вероятно с над година. Причината е, че в последния момент Сашо Йовков – бивш конкурент на Кошлуков за поста и настоящ негов подчинен, е обжалвал решението на Административния съд София-област.

Проваленият конкурс, благодарение на който Кошлуков остана начело на обществената телевизия въпреки изтеклия мандат, беше обявен за незаконен. Съдът постанови членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) да се мотивират за всеки от осемте кандидати. Както и да гласуват отново, но само със “за” или “против” без “въздържал се”.

В резултат на провалената процедура от юни 2022 г., при която никой от осемте кандидати не събра мнозинство от три гласа “за” от петимата членове на регулатора, поста запази Емил Кошлуков. Това се случи въпреки изтеклия му мандат. Така Кошлуков продължава да управлява държавната телевизия. А СЕМ не обявява нов конкурс заради съдебното дело.

Обжалването на решението означава, че делото ще бъде разгледано във Върховния административен съд (ВАС), който е силно натоварен, а делата се разглеждат с години.

БНТ с уникални кадри на комета, която се оказа самолет (видео)

Случаят с Емил Кошлуков и БНТ е повече от обезпокоителен. Но какво можем да очакваме в страна, в която днес си директор на новините в една от най-големите телевизии, а утре - кандидат за кмет на първата политическа сила в страната? Очевидно, не много. Не можем дори и да се преструваме на изненадани.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.