Сигнализирай!

Канада се извини за нацист, който представи като герой пред Зеленски

Gospodari.com
Gospodari.com
28.09.2023 г.
28
0

Канадският премиер Джъстин Трюдо се извини, след като, на официалното посещение на президента Володимир Зеленски, нацист беше представен като украински герой, съобщава Reuters.

Председателят на Камарата на общините представи ветерана от украински произход Ярослав Хунка като "герой, който се е бил за украинската независимост". След това се оказа, че той е служил в армията на Хитлер по време на Втората световна война.

По-късно еврейската организация "Б'ней Б'рит Канада" публикува изявление, в което разкрива, че 90-годишният Хунка, който емигрирал в Канада след войната, е бил част от 14-а девизия на "Вафен"- елитната охрана на нацисткия райх.

Зеленски посети Полша, но не се срещна с представители на правителството

"От името на всички нас в тази зала бих искал да поднеса безрезервни извинения за случилото се в петък. И на президента Зеленски и украинската делегация за позицията, в която бяха поставени", каза Трюдо в Камарата на общините.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо

"За всички нас, които присъствахме, това, че без да знаем, почетохме този човек, беше ужасна грешка и посегателство върху паметта на онези, които тежко пострадаха от ръцете на нацисткия режим." добави премиерът.

Антъни Рота подаде оставка като председател на долната камара на парламента и заявява, че поема цялата отговорност за случилото се. Хунка е бил аплодиран на крака, след като е бил споменат в приветствената реч на Рота.

Русия твърди, че инцидентът подкрепя нейното позиция, че войната в Украйна има за цел да "денацифицира" страната.

Трюдо коментира като "изключително обезпокоително" политизирането на грешката от страна на Русия и нейните поддръжници. Според него целта е да се осигури фалшива пропаганда за това, за което се бори Украйна.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.