Сигнализирай!

ООН обвинява американските полицаи в расизъм

Gospodari.com
Gospodari.com
28.09.2023 г.
19
0

ООН обвинява американските полицаи в расизъм. В доклад след посещението си в Съединените щати те посочват "дълбоко вкоренения системен расизъм срещу хората от африкански произход в Съединените щати".

В продължение на 12 дни през април и май екипът посети пет центъра за задържане. Toй проведе срещи с жертви, граждански групи, представители на съдебната система, полицейски профсъюзи и официални лица в Атланта, Чикаго, Лос Анджелис, Минеаполис, Ню Йорк и Вашингтон.

"Чухме десетки сърцераздирателни свидетелства за това как жертвите не получават правосъдие или обезщетение", каза следователката Трейси Киси.

"Това е системен проблем, който изисква системен отговор. Всички заинтересовани страни, включително полицейските управления и полицейските профсъюзи, трябва да обединят усилията си за борба с преобладаващата безнаказаност", допълни тя.

Екипът от независими експерти беше създаден през 2021 г. - година след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд от бял американски полицай. Той разследва полицейското насилие по света, подхранвано от расизъм.

Осъдиха още двама бивши полицаи за смъртта на чернокожия Джордж Флойд

Статистиката

Проучванията показват, че вероятността афроамериканците в Съединените щати да бъдат убити от полицията е три пъти по-голяма, отколкото при белите. Вероятността да бъдат лишени от свобода е 4,5 пъти по-голяма, казват експертите. От над 1000 случая на убийства, извършени от полицаи всяка година, само 1% водят до повдигане на обвинения на служителите.

Те отхвърлиха теорията за "лошата ябълка", с която се обясняват убийствата и злоупотребите от страна на полицията.

Вместо това "има сериозни доказателства, които сочат, че неправомерното поведение на някои отделни полицейски служители е част от по-широк и заплашителен модел". Това заяви следователят Хуан Мендес.

Нагласите в американската полиция и система на наказателното правосъдие отразяват нагласите в американското общество". Това каза той и добави, че има "остра нужда от цялостна реформа".

В доклада са отправени общо 30 препоръки към администрацията на САЩ и 18 000 полицейски агенции в страната.

Наред с други неща, в него се казва, че въоръжените полицаи не трябва повече да бъдат първите лица, които реагират по подразбиране в ситуации като психични кризи, бездомност, контрол на движението и училищна дисциплина.

В него също така се подчертава системният расизъм, с който се сблъскват чернокожите полицаи, и се осъжда "ужасяващото свръхпредставяне на хората от африкански произход в системата на наказателното правосъдие".

Той изрази дълбока загриженост относно случаите на осъждане на чернокожи деца на доживотен затвор и широко разпространеното използване на карцер. 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.