Сигнализирай!

Случай на расизъм срещу дете, прикриван 18 месеца, разяри скандал (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
28.09.2023 г.
17
0

Случай на расизъм срещу дете, прикриван 18 месеца, разяри скандал. Става въпрос за видео, на което се вижда как по време на отборно награждаване има една единствена млада гимнастичка, която не получава медал. От клипа се вижда ясно, че медали има за всички момичета, а тя е трета в колоната и няма друга причина да не е наградена.

Скрийншот: X

Третирането по време на церемонията по връчване на медали предизвика международно възмущение. Според семейството на младата гимнастичка ирландската федерация по гимнастика е потулила случая. Направила го е чрез лично писмо с извинения и е отказала да признае или да се справи със системния расизъм в спорта. Скандалът се разяри дни преди старта на Световното първенство.

Мамил ли е световен шампион по шах, използвайки анални топчета? (видео)

Видеозапис от събитието през март 2022 г. показва как съдия раздава медали за участие на редица млади гимнастички. Тя пренебрегва единственото чернокожо момиче. Фотограф, треньор и други официални лица гледат, без да се намесват. На трибуните има стотици зрители. Националният ръководен орган на спорта не е поел никакъв ангажимент в публични изявления да разследва инцидента или да приложи политики за борба с расизма. В продължение на 18 месеца той дори не се е извинил на семейството.

Според информация на The Guardian, Майката на момичето открива, че в рамките на няколко дни след конкурса съдията е написал дълго лично извинение. То е изпратено на служителя на федерацията, който е поддържал връзка със семейството. Писмото така и не било предадено. Вместо това те получили неподписано извинение от два реда, адресирано "до когото може да се отнася", година след инцидента. Майката не е смятала, че това е подходящ отговор на лечението на дъщеря ѝ. Тя е решила да не го споделя с нея. "Те трябва да обяснят защо това [първоначалното извинение] е било задържано."

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.