Сигнализирай!

Властта и протестиращите енергетици подписаха споразумение (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
03.10.2023 г.
20
0

Властта и протестиращите енергетици подписаха споразумение. Управляващите, миньорите и енергетиците работиха върху документ, който да отрази по колко от шестте точки, поставени като условия от протестиращите, има съгласие, и да определят в какви срокове те да бъдат изпълнени.

След срещата с протестиращите от въглищните централи премиерът акад. Николай Денков обяви, че държавата няма да затваря административно такива, които са на въглища. Централите могат да работят свободно и пазарът ще реши кои ще останат.

Трудно е да се постигне съгласие между различните участници в дискусията, които представляват протестиращите, отбеляза премиерът.

Явор Божанков: Чудих се защо “протестиращите” отказват среща с Денков, тази снимка казва повече от хиляди думи

Снимка: Владимир Шоков/БТА

"Това е началото на доста по-подробно обсъждане, което е важно да се случи. Подписите стоят под седем точки, които утре ще бъдат внесени в НС. Първите две точки са експертни. Ангажиментът е и на партиите, подкрепящи кабинета. Базовите мощности трябва да са достатъчни за стабилност на електрическата система. Част от организациите казаха, че спират протестите, след като приемем споразумението. Друга част - ще говорят с протестиращите и тогава ще решат", посочи той.

Премиерът обясни, че за да започнат преговорите с ЕК, е трябвало да бъдат внесени текстовете в Комисията.

"Парите са отделени за България и ако не ги поискаме, те ще бъдат преразпределени на други държави членки", подчерта Денков.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/628437122795058?locale=bg_BG

Споразумението е в седем точки.

И шестте искания на протестиращите са на практика удовлетворени.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС уточни, че в "некоалицията" са сериозни партньори, защото в трудни моменти могат да разчитат един на друг.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира, че премиерът е показал лидерство.

"Той наистина се грижи за хората, мисли най-доброто за протестиращите. Много съм щастлив, че стигнахме до този краен резултат, това правителство работи само с цел да има по-добър живот и доходи за хората, можем да го постигнем. Не се изпуснаха големите средства по Териториалния план и ще започне да се допълва след като отвори се диалогът. ИТН и "Възраждане" бяха деструктивни, искаха оставка на правителството и твърдяха, че няма решения", смята той.

Снимка: Владимир Шоков/БТА

Тошко Йорданов от ИТН счита, че управляващите лъжат по навик.

"Във втора точка е записано, че МС се ангажира да води преговори с ЕК, а не, че ще запазят енергийните мощности. КНСБ и част от частниците в сектора рязко смениха посоката на говорене и подписаха, "Мариците" не го направиха. Магистрала "Тракия" остава блокирана, "Хаинбоаз" и "Струма" вероятно ще бъдат пуснати. Протестиращите ги очакват уволнения и загуба на работни места. Денков се държеше като секретарка на Пеевски", подчерта той. 

Изпълнителната власт, депутати и енергийният сектор водиха преговори шест часа. Протестиращите миньори и енергетици на няколко пъти отказаха да отидат на среща в МС и днес в Раднево, но приеха да чуят и разговарят с министър-председателя и депутати в парламента.

Напрежение преди срещата на енергетици и миньори с власттa (видео)

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.