Сигнализирай!

Пробив в биоинженерството дава нов метод за откриване на конкретни ДНК вериги

Gospodari.com
Gospodari.com
05.10.2023 г.
7
0

Пробив в биоинженерството дава нова възможност на учените да локализират конкретни ДНК вериги, съобщава Kaldata.

Откриването на ДНК играе важна роля в биоинженерството. Учените се стремят да разработят високочувствителни методи, които могат да откриват конкретноа ДНК при много ниски концентрации.

Изследователи от Масачузетския университет в Амхърст са направили значителен пробив в тази област. Техният т.нар. наномеханоелектричен подход увеличава 100 пъти чувствителността на откриването на ДНК. Той позволява тя да бъде изучавана и наблюдавана в различни области на науката и медицината.

ДНК от косата на Бетовен може да разкрие причината за смъртта му

ДНК верига. Източник: istockphoto

С традиционните методи за откриване учените на практика „търсят игла в купа сено“.

В пробата често се срещат множество нецелеви ДНК молекули, които могат да повлияят на резултатите.

При новия метод изследваната проба се поставя в електрическо поле, което се променя с течение на времето. Това кара ДНК в пробата да „танцува“. Когато ДНК се движи, тя създава определени осцилации и вибрации. Изследователите могат да разчитат тези вибрации и да установят дали пробата съдържа специфичната ДНК, която търсят. Този метод може да открие целевата ДНК, дори ако тя е в много ниска концентрация, и да я разграничи от други видове ДНК.

Освен това този метод отнема минути, а не дни, седмици или месеци, тъй като е изцяло електрически. Когато се постави диагноза, биопсичната проба се замразява и след това се изпраща в лаборатория за обработка, която може да отнеме до два месеца. Почти мигновените резултати от новия метод означават, че при лечението не се налага да се чака лабораторната обработка.

Друго предимство е преносимостта. Устройството е с размери, подобни на тези на уред за измерване на кръвната захар. То може да се използва на места, където ресурсите са ограничени. Например в отдалечени общини, където лекар идва само в определени часове

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.