Сигнализирай!

Аржентинският президент маха 5000 служители на държавната администрация

Gospodari.com
Gospodari.com
27.12.2023 г.
10
0

Администрацията на новия президент на Аржентина Хавиер Милей заяви във вторник, че неговото правителство няма да поднови договорите на повече от 5000 служители, наети тази година преди встъпването му в длъжност, съобщава Associated Press.

Този ход е част от мащабен план за съкращения на разходите и шокови икономически мерки, обявен от десния либертарианец. Той встъпи в длъжност на 10 декември, за да трансформира затруднената икономика на Аржентина.

Стъпките в икономическата програма на Милей включват 50% девалвация на аржентинското песо, съкращения на субсидиите за енергия и транспорт и закриване на някои държавни министерства. Те идват на фона на растяща инфлация и растяща бедност.

президентът Хавиер Милей. Източник: X / javiermilei

Договорите за други държавни служители, които са били наети преди 2023 г., ще бъдат преразгледани. Ограничението за 2023 г. очевидно има за цел да се насочи към практиката на отиващите си президенти да наемат голям брой държавни служители през последната година от мандата си.

Тази практика се разглежда като начин за влияние върху идващата администрация. Тя увеличава финансовите задължения на правителството и потенциално поставя лица, лоялни към отиващата си администрация, в рамките на новата.

Крайнодесният “феномен” Хавиер Милей спечели президенството в Аржентина (видео)

С инфлацията, която се очаква да достигне около 200% до края на годината, Милей обеща да намали държавните регулации и заплатите и да позволи приватизацията на държавни индустрии като начин за стимулиране на износа и инвестициите.

Съкращенията вече предизвикват протести, но Милей обеща да продължи напред

"Целта е да тръгнем по пътя към възстановяването на нашата страна. Да върнем свободата и автономията на хората и да започнем да трансформираме огромното количество регулации, които са блокирали, задържали и спрели икономическия растеж.", казва новият лидер на Аржентина.

Приблизително 300 промени, обявени по-рано, ще поставят много държавни компании в списъка с предприятия за приватизиране. Те ще и отслабят защитните механизми за наематели, служители и купувачи.

53-годишният икономист стана президент с подкрепата на аржентинците, разочаровани от икономическата криза. Той придоби известност с нецензурните си тиради по телевизията срещу всеки, който според него е израз на т.нар. политическата каста. Милей спечели изборите на втори тур в двубой с досегашния министър на икономиката Серхио Маса. Изненадващо той взе по-голям дял от гласовете от него на първия тур.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.