Сигнализирай!

Разследваният за киберизмами българин ще бъде предаден на германските власти

Gospodari.com
Gospodari.com
03.01.2024 г.
8
0

Разследваният за киберизмами българин ще бъде предаден на германските власти. Апелативният съд във Варна потвърди решение на Окръжен съд, с което е допуснато изпълнение на Европейска заповед за арест по отношение на издирван българин с цел наказателно преследване. Мъжът обжалва съдебния акт пред горната инстанция. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд във Варна.

Според германските власти 28-годишният мъж е бил част от престъпна групировка от лица, съзнателно и умишлено обединени, за да извършат продължителна, съвместна „кибертърговска измама“. Съгласно описаното в Европейската заповед за арест, в резултат на телефонните си разговори Никола осъществил 40 депозита в размер на 328 951 евро. Срещу него не са водени досъдебни производства в България за въпросните деяния.

Заедно със свои колеги, част от които също издирвани от Германия, 28-годишният мъж работел в колцентър с офиси в България. Служителите се представяли с фалшива самоличност по телефона и чрез имейл на клиенти в Германия. Уверявали ги, че работят за различни онлайн платформи и с обещания за големи печалби ги убеждавали да инвестират значителни суми във финансови инструменти. Вместо да бъдат вложени, депозираните средства били превеждани по сметки на групата.

Снимка: iStock

Основният спор между страните е за това къде е извършено престъплението.

Представителят на Апелативната прокуратура приема, че измамата е довършена на мястото на осъществяване на имотната вреда – в Германия. Защитата счита, че няма доказателства за ощетени германски граждани, т.е. няма измама. Адвокатите отстояват тезата, че частично деянието е извършено в нашата страна, а в тези случаи приложим е българският закон. Ако все пак е имало ощетяване, то не е извършено от търсеното лице. Никола не е боравел с финансови средства, а само е предлагал продукти, собственост на дружеството – негов работодател.

Екстрадират българин в Германия – измамил инвеститори с над 300 000 евро

Варненският апелативен съд е категоричен, че за цялостно и ефективно разследване, предвид трансграничната специфика на престъплението, трябва да се отдаде приоритет на юрисдикцията на издаващата държава. Там е започнало наказателно преследване, там са жертвите на деянията, там са събрани доказателства. Затова и чрез предаването на исканото лице на германските власти, то ще има реална възможност да реализира ефективно защитата си. Включително и като участва в процеса на събиране на доказателства. Молещата държава е гарантирала възможността българинът да бъде върнат в родината си за изтърпяване на евентуално ефективно наказание.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.