Сигнализирай!

Ето къде най-високоплатените работници взимат 2660 лева на час

Gospodari.com
Gospodari.com
08.01.2024 г.
5
0

Ето къде най-високоплатените работници взимат 2660 лева на час - във Великобритания. Това става ясно от изледване, базирано на годишните данъчни отчети, които подават компаниите на Острова.

Страната е една от най-богатите държави в света. Тя обаче е известна и с драстичната разлика между най-добре платените и получаващите минимално възнаграждение.

Гледаме и не вярваме на ушите си – над 2000 лв. средна брутна работна заплата у нас

Изследването проследява в детайли колко голяма е разликата в заплащането на различните хора. Данните показват, че за първите 4 дни на 2024 година мениджърите на най-големите британски компании са направили повече пари, отколкото средният британски работник ще направи през цялата година. 

За тези четири дни мениджърите са заработили повече от 34 963 паунда (79 500 лева). Толкова е средната годишна заплата, според британската статистика за изминалата 2023 година за работещите на пълен работен ден.

Новите богаташи имат повече пари от наследство, отколкото от предприемачество

Топ мениджърите, които продават акции на Лондонската борса, получават годишно средна заплата от 3,8 милиона паунда. Това се равнява на близо 8,6 млн. лева годишно.

Във Великобритания възнаграждението се определя на час, за разлика от Бългрия. Така, излиза, че във Великобритания най-високоплатените получават 1170 паунда или 2660 лв. на час. А това е цели 109 пъти над това, което получава средният работник - малко над 24 лева на час.

Когато остават 15 дена до заплата (видео)

Изследването показва още, че днес най-добрите юристи на Острова вече за изработили средния доход за годината на повечето британци. Топ банкерите ще го направят "едва" на 17 януари.

Междувременно у нас ситуацията е далеч от 2660 лв. на час. Едва се преборирихме минималната работна заплата да стане 933 лв. А минималната часова работна заплата вече е 5,58 лв. - с около 5 пъти по-ниска от тази в Кралството.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.