Сигнализирай!

Въоръжени мъже в Еквадор превзеха телевизионно студио по време на ефир

Gospodari.com
Gospodari.com
10.01.2024 г.
17
0

Въоръжени мъже с експлозиви превзеха ефира на телевизионна станция в Еквадор по време на вълна от насилие в нацията, съобщава Reuters. Това накара президента Даниел Нобоа да определи 22 банди като терористични организации, които да бъдат преследвани от военните.

Полицията арестува 13-те мъже, които нахлуват в студиото на TC по време на предаване на живо. Преди това най-малко седем полицаи са били отвлечени, имало е и експлозии.

Слава Богу, ние сме живи, защото това беше изключително жестока атака.“, каза Хорхе Рендон, заместник-директор на новинарската емисия, която беше прекъсната.

Стоп кадър. Моментът на нападението. Източник: youtube

Нобоа, който встъпи в длъжност през ноември, обяви 60-дневно извънредно положение в отговор на насилието в затворите. То е свързано с вземане на пазачи за заложници от затворници и бягствот на лидера на бандата Los Choneros Адолфо Mасиас през уикенда.

В преработен указ от вторник Нобоа призна за "вътрешен въоръжен конфликт". Той идентифицира близо две дузини банди като терористични групи, включително Los Choneros.

Правителството каза, че насилието е реакция срещу плана на Нобоа. Той иска да построи нов затвор с висока степен на сигурност и да прехвърли задържаните лидери на банди.

Те създадоха вълна от насилие, за да изплашат населението.“, каза адмирал Хайме Вела, ръководител на съвместното командване на въоръжените сили, добавяйки, че указът е направил бандите военни цели.

Италианската полиция залови група български крадци (видео)

Нападението

Превземането на студиото на TC в Гуаякил е излъчено за около 20 минути. Въоръжени мъже, облечени в черно и носещи маски, принуждават служители да се скупчат на пода. Чуват се изстрели и викове, а някои от нашествениците махат към камерата.

"Простреляха един от нашите оператори в крака, счупиха ръката на друг.", добавя телевизионния оператор. „Полицията дойде за минути, обгради телевизията и се намесиха тактическите звена."

Нападателите са влезли през рецепцията на Gamavision, нападнали са персонала и са оставили динамит разказва координаторът на новините на TC и репортер Леонардо Флорес Морено. Той и негови колеги са успели да се скрият.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.