Сигнализирай!

Зеленски бързо получи 200 милиона евро от обиколката си в Балтика

Gospodari.com
Gospodari.com
10.01.2024 г.
11
0

Зеленски бързо получи 200 милиона евро от обиколката си в Балтика. Украинският президент пристигна днес на необявено посещение в Литва, което постави началото на обиколка в трите балтийски държави.

Зеленски благодари на Борисов, Пеевски и Петков за БТР-те и новия пакет военна помощ

"Естония, Латвия и Литва са наши надеждни приятели и принципни партньори. Днес пристигнах във Вилнюс, преди да пътувам до Талин и Рига", съобщи Зеленски в публикация в социалната мрежа X.

"На дневен ред са сигурността, интеграцията в ЕС и НАТО. Сътрудничеството в областта на електронната война и безпилотните летателни апарати. Както и по-нататъшната координация на европейската подкрепа", добави той.

Литовският президент Гитанас Науседа обяви нови доставки на военна помощ за Украйна след среща със Зеленски. "Одобрихме пакет от дългосрочна военна помощ за Украйна в размер на 200 млн. евро. През януари отново ще изпратим на Украйна боеприпаси, генератори, също и взривни системи. А през февруари ще изпратим бронетранспортьори М5777. Ще обучаваме украински войници и ще засилим сътрудничеството в областта на отбранителната промишленост", заяви Науседа на съвместна пресконференция.

снимка: iStock

"Благодаря ви за новата отбранителна подкрепа, за която сега се договорихме. Не само за помощ, но и за съвместно производство. По-специално на антидронни оръжия, които са изключително необходими на фронта", се казва в публикация в официалния канал на Зеленски в Телеграм.

Балтийските държави - бивши съветски републики, които сега са част от ЕС и НАТО - се превърнаха в едни от най-верните съюзници на Украйна след руската агресия. 

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.