Сигнализирай!

Николай Денков: Целта ни е на 1 януари 2025 година да влезем в еврозоната

Gospodari.com
Gospodari.com
12.01.2024 г.
10
0

Николай Денков: Целта ни е на 1 януари 2025 година да влезем в еврозоната. Това заяви по време на парламентарния блицконтрол министър-председателят.

Еврокомисар Макгинес: България ще влезе в Еврозоната при определени условия (видео)

Денков отбеляза, че няма никакъв начин да се заобиколят Маастрихтските критерии така, както са приети, защото те са част от договорите в ЕС. „Тези критерии имат процедура, която позволява в определени случаи да се намерят страни, които поради специфични причини, може да бъдат извадени от съответното изчисляване на средната инфлация“, посочи министър-председателят.

И допълни, че това нещо е направено по отношение на Хърватия, когато тя е приела еврото. Денков подчерта, че това не е против правилата. А съгласно тях. „Не може да стане по желание на един премиер или някой финансов министър. То е в съгласие с правилата, както са записани в договорите. Ние ще спазим всички правила такива, каквито са в момента, за да влезем в еврозоната“, посочи премиерът. 

Денков каза още, че курсът на лева е фиксиран със закон на това Народно събрание и никой, никога и по никакъв повод от застъпването на това правителство не е обсъждал промяна на този курс. Николай Денков съобщи още, че до пролетта очакваме второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.

Припомняме, че една от основните политически цели на правителството е присъединяването на страната към еврозоната. Това е една от задачите, около които се обединяват ПП-ДБ и ГЕРБ, както и ДПС, които подкрепят управляващите при някои гласувания в парламента.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.