Сигнализирай!

Сигналите за манипулации при санирането отиват в европрокуратурата (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
14.01.2024 г.
7
0

Сигналите за манипулации при санирането отиват в европрокуратурата. Това заяви пред NOVA министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. 

Повод за коментара му станаха десетките оплаквания в последните седмици от граждани в цялата страна за нередности при избора на сградите, които ще получат европейско финансиране за санирането им.

Евросредства – има, кандидати за втория етап на саниране – няма

"Ако има манипулации на данните в документите за саниране, то те ще бъдат изпратени на Европейската прокуратура, защото е документна измама с европейски пари", увери Цеков.

Регионалният министър призна, че няма как всички кандидатствали по програмата да бъдат одобрени. Според него обаче генералното недоволство сред хората е разочарованието им от това, че не са били информирани за нивата на конкуренция в процедурата.

„Подадени са 3068 заявления за саниране на блокове, одобрени са 756", посочи той.

Цеков допълни, че блок срещу блок в квартал на всеки един български град са в битка за безплатно саниране.

Министърът подчерта, че няма как да спре проекта и да започне отначало. Това най-вероятно би довело до загуба на европейското финансиране.

Почти сигурно срокът по програмата за саниране на сгради в София ще бъде удължен, защото срокът по нея изтича на 16 януари. Вероятно процедурата ще продължи до края на февруари.

В същото време омбудсманът Диана Ковачева сигнализира за бум на жалби заради отхвърлени проекти за безплатно саниране на жилища. Съмненията са за начина, по който се оценява кой блок да бъде одобрен и кой не.

Терзиев внесе спешен доклад за свикване на Столичния общински съвет

Коментарът на "Господарите"

Регионалният министър, умишлено или не, пропусна да спомене факта, че държавата не проведе никаква разяснителна кампания по отношение на кандидатстването на втори етап за саниране с евросредства. Причината за това остава неясна, или пък не. С толкова малко одобрени сгради голяма част от европейските пари ще останат неоползотворени. А минимум 20-процентово самоучастие отказва гражданите да кандидатстват за втори етап на програмата.

Припомняме и, че столичният кмет Васил Терзиев изпрати вчера покана за спешно свикване на Столичния общински съвет заради нередностите около санирането. Действията му предизвикаха бурни реакции в политическите среди.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.