Сигнализирай!

Все повече изпълнителни директори се страхуват за оцеляването на компаниите си

Gospodari.com
Gospodari.com
16.01.2024 г.
8
0

Все повече изпълнителни директори се страхуват за оцеляването на компаниите си в следващите 10 години. Причината за това е нарастващият натиск на предизвикателства като изкуствения интелект. Това показват данните от проучване в този сегмент на една от най-големите консултантски компании в света PwC, пише Дневник.

Ръководители на бизнеси се чувстват по-оптимистично настроение за глобалния икономически растеж в сравнение с миналата година. Сред тях обаче нараства делът на онези, които виждат риск за оцеляването на компанията си в случай, че не успеят да я трансформират и приспособят за променените условия, наложени от изкуствения интелект и изменението на климата.

В проучването са обхванати повече от 4700 главни изпълнителни директори на компании по целия свят. Данните излизат в деня, в който в Давос започна годишната среща на Световния икономически форум между бизнес елитите, политическите лидери и активисти от цял свят.

Снимка: iStock

Допитването се провежда веднъж в годината, а изданието от 2024 г. е 27-о поред. Тазгодишният доклад е озаглавен "Процъфтяване в ерата на непрекъснато преоткриване".

Запитани за същото преди 12 месеца, 40% от изпълнителните директори на компании с операции на много пазари са отговорили, че те вече няма да бъдат жизнеспособни след десет години, ако продължат по сегашния си път.

Сега делът на оценяващите перспективите пред компаниите си в тази светлина е 45%.

Импулсът за преосмисляне се засилва.

През следващите три години изпълнителните директори очакват по-голям натиск от технологиите и изменението на климата. Също от почти всяка друга мегатенденция, засягаща глобалния бизнес, отколкото през предходните пет.

Загрижените за оцеляването на компаниите им изпълнителни директори сред 45-е процента, които са по-малко уверени в жизнеспособността на своята фирма, са малко по-склонни от другите изпълнителни директори да предприемат действия, насочени към преоткриване на техните бизнес модели. Главните изпълнителни директори на малки компании в по-голяма степен чувстват жизнеспособността на компанията си застрашена в сравнение с техните колеги в по-големите компании.

Снимка: iStock

Главните изпълнителни директори отчитат огромна неефективност в редица рутинни дейности на своите компании. Всичко от срещи за вземане на решения до имейли. Те определят приблизително 40% от времето, прекарано в тези задачи, като неефективно. Една консервативна оценка на тази неефективност би била равносилна на самоналожен данък от 10 трилиона щатски долара върху производителността. Генеративният изкуствен интелект, който около 60% от изпълнителните директори очакват да създаде ползи за ефективността, може да помогне за намаляване на неефективността при извършването на рутинни дейности.

Вижте първия изкуствен интелект на български език

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.