Сигнализирай!

НАТО отправи предупреждение към Запада

Gospodari.com
Gospodari.com
19.01.2024 г.
8
0

НАТО отправи предупреждение към Запада. Според холандския адмирал Роб Бауер „тектонските плочи на властта се разместват", пише Politico.

Генералният секретар на НАТО: Агресията на Путин ще продължи отвъд Украйна

"Страните от НАТО трябва да светят в червено за тревога за война и да очакват неочакваното“. Това каза в сряда председателят на военния комитет на алианса на националните началници Роб Бауер. Според него НАТО се нуждае от военна трансформация, за да бъде напълно ефективна. „За това публично-частното сътрудничество ще бъде от ключово значение.“

Бауер каза още, че съюзниците трябва да се „фокусират върху ефективността“ и да увеличат отбранителната си готовност с повече учения, индустриални партньорства и войски с повишена готовност. „Нуждаем се от публични и частни участници, за да променим начина си на мислене от ера, в която всичко беше планирано, предвидимо, контролирано, фокусирано върху ефективността… До ера, в която всичко може да се случи по всяко време. Епоха, в която трябва да очакваме неочакваното", добави Бауер.

снимка: iStock

Мерките

Страните от НАТО рязко увеличиха разходите за отбрана и обещаха да подпишат големи нови договори с производителите на оръжие. Всичко това заради пълномащабното нахлуване на руския президент Владимир Путин в Украйна.

Бауер откровено беше заявил преди години, че има необходимост от стандартизиране на тежки боеприпаси от калибър 155. Така сега би било по-лесно за държавите да си сътрудничат по артилерийските запаси. Както и да ги доставят на Украйна, а те могат да се използват в различни оръжейни системи. „От военна гледна точка има още много стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да стигнем там, където трябва да бъдем заради нашата колективна отбрана“, каза Бауер, цитирайки войната в Украйна като критичен конфликт, който „ще определи съдбата на света“.

Според него всичко от подобряването на логистиката до повече съвместни обучения. Както и съставянето на много повече войски в активна готовност, са мерки, за които страните от НАТО настояват. „Тектонските плочи на властта се разместват и като резултат сме изправени пред най-опасния свят от десетилетия.“

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.