Сигнализирай!

Възможно е истинското месо да бъде заменено от произведено в биореактор (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
20.01.2024 г.
13
0

Възможно е истинското месо да бъде заменено от произведено в биореактор. Някои хора не се отказват от месото. А други имат много причини, поради които за тях яденето му не е опция. Една от тези причини е опазването на климата. Защо това е така разказва DW.

Поглед в бъдещето – ще ядем месо от 3D принтер

Кравите са оценявани като истински климатични убийци. Причината е в изпусканите от тях газове, които съдържат метан. Парников газ 28 пъти по-силен от въглеродния диоксид. Независимо дали се отглеждат на пасища или в обор, възрастните животни отделят между 300 и 500 грама метан на ден. Това съответства на пътуване с кола над 80 км. Кравата произвежда и азотен оксид. Когато екскрементите паднат на пасищата и подействат като тор. Това е газ, който е 12 пъти по вреден за климата от метана. И 300 пъти по-вреден от въглеродния диоксид.

В Швейцария учени от държавния изследователски институт „Агроскоп” измерват колко азотен диоксид се произвежда на едно пасище. Те правят това с помощта на камери, които се затварят за няколко минути на всеки няколко часа. И така събират газа, който се отделя от земята. Използват и няколко уреда за измерване на вятъра, както и на въглероден диоксид и други газове. Така определят парниковия баланс на цялото пасище. С камера пък се записва броя на животните на пасището.

снимка: iStock

Глад за месо

Резултатите показват, че емисиите на азотен оксид са по-ниски отколкото се предполагаше. Твърди се, че чесънът, лимонът, лененото семе и водораслите помагат за намаляването на метана. В допълнение към тези фуражни добавки, науката се опитва да намали емисиите на метан от кравите.

Но проблемът не е в самото животно. А в големия глад за месо. Той води до огромно количество разплодни говеда. В света има над 1 милиард животни. Има и алтернативи – веган продукти от соя, пшеница или бобови растения.

Изследователски екипи по света работят и върху производството на месо от клетъчни култури в биореактори. Това ли е бъдещето – парче месо от биореактор? Според производителите то още не е прието от потребителите. Качеството му обаче става все по-добро - без ГМО, в какъвто размер желаеш, трудно различимо от истинско.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.