Сигнализирай!

Фрапиращи данни у нас показват, че жени от ромски произход живеят в домашно насилие (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
20.01.2024 г.
18
0

Фрапиращи данни у нас показват, че жени от ромски произход живеят в домашно насилие. Едва 10% от потърсилите помощ всъщност подават жалба в полицията. Това сочат данните на Националното бюро за правна помощ, разказва NOVA.

Ромските жени са в по-голям риск от насилие спрямо останалите

Националното бюро за правна помощ почти три години работи по проект срещу физическото и психическо малтретиране на жени и деца в етноса. Много е трудно обаче да убедиш тези жени, че шамарът не е любов. Фрапиращо е да разбереш, че поколения от тях търпят побой почти до смърт. В някои общности у нас страхът и подчинението могат да бъдат семейна норма.

За насилието в ромските махали не се говори много, но сигналите от малтретирани жени показват шокиращи случаи. Включително такива, при които баща пали дома и децата си. А друг изпраща раждащата си жена да работи като робиня на полето. Не са изключение и сигналите за системно малтретирани мъже. Има ли обаче изход от капана на страха и традициите? И кой може да помогне на жертвите да променят изцяло живота си?

Умут е жена, която споделя колко често е била жертва на домашно насилие. Боят, който е получавала от мъжа си, е бил до припадък. Причината - неговата хазартна зависимост. Според нея насилието не намалява, защото традицията повелява, че "всичко трябва да остане между тези четири стени". За престрашилите се жени обаче се появяват ромските медиатори, които успяват да ги свържат с адвокат. И така да прекратят упражняваното насилие.

снимка: iStock

Коментарът на "Господарите"

Абсолютно необходимо е държавата да поеме отговорност и водеща роля в борбата с насилието, основано на пола. Но за да се подобри ситуацията на ромските жени, властимащите трябва да положат допълнителни усилия да изградят връзка на доверие между общността и институциите. Това може да се случи само когато се спре политическото демонизиране и неглижиране на ромите и се изпълнят отдавна направените обещания за подобряване на икономическото и социалното положение на ромската общност. В допълнение, необходими са специални мерки за превенция, информиране и подкрепа на жертви в ромската общност. Защото насилието не зачита пол, възраст, общност. То е навсякъде и ние трябва да се борим с него! #НеНаНасилието

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.