Сигнализирай!

Прокуратурата проверява сигнал за престъпление в МВР по времето на Демержиев

Gospodari.com
Gospodari.com
22.01.2024 г.
24
0

Прокуратурата проверява сигнал за престъпление в МВР по времето на Демержиев, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

Демерджиев беше министър на правосъдието в служебния кабинет на Стефан Янев. После беше вицепремиер и министър на вътрешните работи в последните две служебни правителства на президента Румен Радев.

Софийската градска прокуратура разследва сигнал от МВР. В него се съобщава за евентуално извършено престъпление от общ характер от предишен министър. Данните се съдържат в одитен доклад, а по неофициална информация това е станало по времето на министър Иван Демерджиев. Той обаче не е обвинен по случая.

Бивш шеф на КАТ-София обвини Демерджиев, че е назначавал некомпетентни хора (видео)

Прокурорската преписка е била образувана в Софийската градска прокуратура на 10 август м.г. Наблюдаващият прокурор е възложил извършване на проверка по реда на Закона за съдебната власт на Агенцията за държавна финансова инспекция, съобщиха от държавното обвинение.

Финансовата инспекция е приключила със становище, че възложител по Закона за обществените поръчки (ЗОП) е изменил договор, без да са налице обстоятелства за това. С това е нарушена разпоредбата на чл. 116 от Закона за обществените поръчки.

Системните проблеми в МВР водят до системно насилие и смърт

Наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че има данни за евентуално извършено престъпление от общ характер и на базата на сигнала и на доклада на АДФИ е образувал досъдебно производство.

В периода от декември 2022 г. до юни 2023 г. длъжностно лице е извършило безстопанственост, довела до значителни щети за МВР в размер на 81 милиона лева. Затова се води и разследването.

Засега няма лице, което да е привлечено в качеството на обвиняем. Разследването по случая продължава, съобщават от прокуратурата.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.