Сигнализирай!

Дезертирал в Украйна руски пилот е открит застрелян в Испания

Gospodari.com
Gospodari.com
20.02.2024 г.
16
0

Дезертирал в Украйна руски пилот е открит застрелян в Испания. Смъртта му е потвърдена от говорителя на украинското военно разузнаване Андрий Юсов. 28-годишният Максим Кузминов е живеел в Аликанте с приятелката си.

Медиите съобщават, че тялото му е открито от нея миналия вторник на рампа на паркинг под жилищен блок. Той е бил убит от неизвестни въоръжени мъже, които са изстреляли 12 куршума, 5 от които са попаднали в него. По-късно е намерена изгоряла кола, за която се смята, че е използвана от тях, пише Свободна Европа.

Това се случва, след като миналия август пилотът прелетя от Русия в Украйна с военен хеликоптер Ми-8 в пълно бойно снаряжение при секретна операция. Така той се превърна в първия официално обявен руски дезертьор от пълномащабното нахлуване на руската армия в Украйна преди почти две години.

Кузминов е получил от украинското разузнаване близо 496 000 долара за дезертирането си и предаването на руския хеликоптер. Украйна е обявила максимална награда от 990 000 долара за руски дезертьори, които се предадат заедно с поверената им бойна летателна техника.

https://www.youtube.com/watch?v=8vwmdktBrQk

Руската държавна телевизия съобщи през есента, че спецслужбите са получили нареждане да ликвидират пилота, който Москва смята за предател.

Сега шефът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин коментира: "В Русия е обичайно да се отнасяме към мъртвия човек или добре, или нищо. Този предател и престъпник се превърна в морален труп още в момента, когато планираше своето мръсно и ужасно престъпление".

През 2006 г. двама наемници, работещи за Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Москва, отровиха руския дисидент Александър Литвиненко с радиоактивно вещество в чая. Публично разследване впоследствие заключи, че президентът Владимир Путин „вероятно“ лично е инструктирал ФСБ да организира убийството.

През 2018 г. двама офицери от руското военно разузнаване пък опитаха да убият руския двоен агент Сергей Скрипал. Той беше отровен с веществото "Новичок", но оцеля със сериозни последствия за здравето си.

Със същото преди няколко години беше направен опит да бъде отровен и най-големият руски опозиционер Алексей Навални.

Снимка: стопкадър/видео

Бягство от Русия

Максим Кузминов бяга от Русия по време на полет между две руски авиобази на 23 август. Той е трябвало да транспортира части за изтребители Су-27 и Су-30. Вместо това минава над границата и приземява своя двумоторен хеликоптер Ми-8 на украинска територия.

Кирило Буданов, ръководител на украинската разузнавателна агенция, тогава каза, че неговите служители са убедили Кузминов да дезертира по време на сложна шестмесечна операция с кодово име "Синигер". Преди това семейството на пилота е изведено от Русия.

През септември украинските власти публикуваха документален филм за руския пилот. Кузминов обясни, че се е свързал с украинските служби за сигурност, защото не е искал да допринася за престъпленията на Русия срещу Украйна. „Истината е, че тук няма фашисти или нацисти“, каза той тогава.

След това пилотът се появи на пресконференция в Киев, ограден от двама униформени украински военни. Той разказа, че е излетял в 16,30 часа местно време от летище Курск в Русия. Насочил се е към Харковска област в Украйна. Близо до границата той летял на изключително ниска височина и в радиомълчание. Руските войници открили огън, докато той е преминавал границата.

Бях прострелян в крака. След това прелетях на около 20 километра и кацнах на определеното място”, добави Кузминов, като отбеляза, че не е имал оръжие, тъй като руските пилоти не носят такова.

Тогава стана ясно, че след приземяването други двама руснаци, които били с него в хеликоптера, са се опитали да избягат и са били застреляни. Кузминов каза, че се е опитал да увери двамата си колеги пилоти, че ще бъдат добре третирани в Украйна.

Но те се изплашиха, започнаха да се държат агресивно и в крайна сметка избягаха от хеликоптера към границата“, разказа той.

Кузминов отбеляза, че е извършвал само транспортни операции за преместване на военен персонал или товари. Никога не е бомбардирал Украйна.

През октомври 2023 г. руският държавен канал "Россия 1" излъчи репортаж за Кузминов, в който се казваше, че той е убил други членове на екипажа и че руските служби за сигурност вече са получили заповед да го ликвидират.

Сега говорителят на украинското военно разузнаване отказа да каже дали пилотът е бил убит.

Някои руски коментатори, близки до министерство на отбраната в Москва, твърдят, че съобщенията за убийството на Кузминов са подхвърлени от украинските разузнавателни служби, за да се инсценира смъртта му.

"Не се вълнувайте твърде много. Те искат да създадат нова биография с ново име на предателя". Това написа Владимир Рогов, назначен от Русия служител в Южна Украйна.

Очаква се официално потвърждение за смъртта на Максим Кузминов от властите в Испания.

Украинската операция "Синигер" е първата от началото на войната, при която украинските спецслужби успяват да заловят нова руска летателна машина в бойна готовност. Също и да привлекат на своя страна руски пилот.

Украинският град Авдеевка вече не съществува

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.