Сигнализирай!

Училище в Ловешко изцяло забрани употребата на телефони (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
11.03.2024 г.
13
0

Училище в ловешкото село Дебнево изцяло забрани употребата на телефони от децата, дори и в междучасие, става ясно от репортаж на NOVA.

Решението на ръководството показва положителни резултати. Забелязало се, че агресията между децата е намаляла. Подрастващите общували повече и дори започнали да играят позабравени игри.

Решението ни дойде в началото на втория срок. Децата не възроптаха. Направихме родителска среща, за да съобщим и на близките им. Преди взимахме телефоните им и ги слагахме в кутия по време на учебния час. Но в междучасието те отново ги взимаха и започваха да играят на тях. Затова решихме генерално да ги забраним.”, обяснява Кремена Стойчева, директор на ОУ „Иван Вазов” в село Дебнево.

Първи учебен ден за хиляди деца – уроците, които няма да научат в училище (Коментарът на “Господарите”)

Коментарът на "Господарите"

Проблемите, свързани с прекомерната употреба на мобилни устройства в детска възраст, са ни добре известни. Намалено внимание и липса на концентрация, тревожност, тормоз и ниско самочувствие са само част от тях. Да не говорим за достъпа до неподходящо съдържание и заплахата от непознати и потенциално опасни хора.

Въпреки че в наше време децата са изложени на тези рискове още с раждането си, все още няма ефективни методи за справяне с тази сложна ситуация. Малко са и адекватните инструменти, които помагат на родителите да интегрират подрастващите в дигиталната среда и да възпитат хигиена на потребление.

Единственият начин се явява родителският контрол върху използването на телефоните, но това често е недостатъчно и трудно постижимо. Затова и ролята на училището е от съществено значение. Ограничаването на употребата на мобилните телефони е добра първа стъпка, но тя трябва да е съпроводена и с комуникация с децата, за да не я възприемат като наказание. Те трябва да са наясно със съществуващите вреди и опасности, както и да са в състояние сами да се предпазват от тях.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.