Сигнализирай!

Стана ясно кои са 3-те държави в света, в които се работи най-малко

Gospodari.com
Gospodari.com
16.03.2024 г.
13
0

Стана ясно кои са 3-те държави в света, в които се работи най-малко. България не присъства в тази класация. На челните места са Дания, Норвегия и Германия.

От трън та на… Гонзо (“Коментарът на “Господарите”)

Германия

На трето място е Германия, където средногодишно се работи 1386 часа, пише Money.

От 4 март 2024 г. всички служители в Германия са задължени по закон да записват официално работното си време. Този мандат следва решение на Федералния трудов съд на Германия (BAG), насочено към осигуряване на точно проследяване на работните часове. Работодателите трябва да създадат система за проследяване на времето, за да улеснят този процес, позволявайки на служителите да регистрират своите действително отработени часове. Въвеждането на тази система отговаря на опасенията относно неплатения извънреден труд, като статистиката показва значителен обем неплатен труд в страната. Новият регламент се прилага универсално, слагайки край на предишните споразумения, основани на доверие между работодатели и служители, с изключение на специфични случаи като служители с минимална работна заплата и определени индустрии с експлоататорски практики.

Норвегия

Средни часове годишно работно време там: 1384.

Норвегия се слави с изключителен баланс между професионалния и личния живот, като едва 1% от работниците работят допълнително време. Служителите на пълен работен ден обикновено имат 15,7 часа свободно време за сега си и лични грижи. Освен това страната се отличава със своята първокласна образователна система.

Дания

Това са първенците. Средни часове годишно работно време: 1381.

Само 1% от служителите работят над 50 часа седмично, датските работници се радват на значително по-малко часове в сравнение със страни като Италия и средното за ОИСР.

36 дни законоустановен годишен отпуск е сред хубавите предимства - един от дългите богатите страни. Освен това схемата Flexjobs на Дания, въведена през 1998 г., позволява на работниците да поискат алтернативно работно време, модели или по-малко физически натоварващи задачи, като допълнително се съобразяват с индивидуалните нужди и предпочитания. Това е страната с най-кратко работно време в света.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.