Сигнализирай!

Паника в Северна Америка заради предстоящо пълно слънчево затъмнение

Gospodari.com
Gospodari.com
02.04.2024 г.
17
0

Паника в Северна Америка заради предстоящо пълно слънчево затъмнение. Тази година то е на 8 април и ще премине през Мексико, САЩ и Канада. Явлението предизвика тревога в по-голямата част от Северна Америка. Хората бяха предупредени да се запасят с храна, вода и гориво, информира bTV.

Канадският регион Ниагара обяви извънредно положение на 29 март преди рядкото пълно слънчево затъмнение на 8 април, което се очаква да събере огромни тълпи в районите на популярните водопади в региона и около тях.

Ниагарският водопад, разположен на канадско-американската граница, е ключово място за наблюдение на затъмнението и много хора ще пътуват дотам само за да мога да видят явлението от едно от природните чудеса на Северна Америка.

С наближаването на явлението училищата в Източна Канада предприемат мерки, за да гарантират, че учениците няма да бъдат в училище по време на пълното слънчево затъмнение на 8 април, като отменят учебните занятия или избират ранното им прекратяване.

Те се опасяват, че децата могат да увредят очите си, като гледат директно към слънцето, или че тъмнината в средата на следобеда ще направи прибирането им у дома опасно.

Според НАСА единственият момент, когато е безопасно да гледате слънцето без защита на очите, е по време на пълното слънчево затъмнение, или кратките моменти, когато Луната напълно блокира слънчевата светлина и не се вижда никаква слънчева светлина.

Очаква се това да продължи между 3 и 4 минути на 8 април.

https://www.youtube.com/watch?v=XTU-2-SGE_Q

В противен случай от НАСА съветват да се носят сертифицирани очила за затъмнение в тези няколко минути и предупреждават, че слънчевите очила не могат да заместят очилата за затъмнение, които са 100 000 пъти по-тъмни и отговарят на международния стандарт за безопасност.

Лещите на очилата за слънчево затъмнение са изработени от черен полимер или смола, наситена с въглеродни частици. Това блокира почти цялата инфрачервена и ултравиолетова светлина. За разлика от тях слънчевите очила не блокират инфрачервената радиация.

Пътят на лунното затъмнение ще премине през градове и села в Онтарио, Квебек, Ню Брунсуик, Нова Скотия. Също остров Принц Едуард и най-големият канадски остров - Нюфаундленд.

В САЩ също се обсъжда затварянето на учебни заведения.

Някои щати призоваха гражданите да се запасят с храна и гориво. Причината обаче не е апокалиптична, а за да се избегнат струпвания и опашки по пътищата и в затворените пространства.

Слънчевите затъмнения се случват само във фазата на новолуние, когато Луната се намира между Земята и Слънцето. По време на слънчево затъмнение Луната хвърля сянка върху Земята и закрива гледката ни към Слънцето.

Слънчевите затъмнения се случват толкова често, колкото и лунните. Те обаче се виждат от малка площ на Земята и много по-рядко можем да ги наблюдаваме.

Вижте как изглежда явлението “огнен пръстен” (видео)

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.