Сигнализирай!

Европейска организация: Проруска партия спъва прогреса на България

Gospodari.com
Gospodari.com
22.04.2024 г.
59
0

Европейска организация: Проруска партия спъва прогреса на България. Неправителствената организация Carnegie Europe, базирана в Брюксел, прави задълбочен анализ на това как "Възраждане" подкопава стремежът на страната ни към европейско бъдеще. Ето и синтезирана тяхната позиция относно политическия хаос в България:

Българската радикална десница през последните години е твърдо окупирана от националистическата, антизападна, прокремълска партия Възраждане. От създаването си през 2014 г. доминирането на „Възраждане“ в българската политика се формира от постоянните изяви и пропаганда на партията. Тя провежда много ефективна и въздействаща кампания в социалните мрежи, особено във Facebook.

„Възраждане“ успя да се премести от политическите периферии в основния поток на обществения дебат. До голяма степен постигна това чрез привличането на "съмишленици" към своите проруски обществени настроения и националистическите пристрастия. 

Снимка: Минко Чернев/БТА (ЛФ)

“Излизане от НАТО НЕЗАБАВНО” зоват в синхрон всички прокремълски организации в Европа (Коментарът на “Господарите”)

Българските медии допълнително помогнаха на "Възраждане" да привлече вниманието към себе си. Национални телевизии изстреляха в небето до голяма степен лидерът на формацията Костадин Костадинов.

Комбинирацията от политическата комуникационна стратегия на партията и общата политическа и обществена възприемчивост към нейните послания рязко увеличи електоралната подкрепа за "Възраждане". На парламентарните избори в България през ноември 2021 г. партията събра 4,9 процента от гласовете. Така тя влезе в парламента за първи път. На изборите през април 2023 г. вече беше събрала много по-голяма подкрепа - 14,2 процента от гласовете. 

По пътя към властта

Политическият възход на "Възраждане" и присъствието ѝ в парламента предостави на партията широка трибуна, от която да прокарва своята пропаганда. Открояват се четири метода, използвани от партията.

“Възраждане” отново не уважиха европейския химн (видео)

Първо, тя прокара яростна проруска и антизападна дезинформация. Така подкопава общественото доверие във важността на евроатлантическите ангажименти на България.

Второ, Възраждане последователно организира редица протести, основно срещу предоставянето на военна помощ на Киев. С което стимулира и неутралитета на България във войната на Русия срещу Украйна.

Трето, партията премина от вербална агресия и ожесточени престрелки в парламента към физически атаки срещу политически опоненти. 

И четвърто, "Възраждане" проведе референдум за въвеждането на еврото в България, като част от своята антиевропейска кампания.

Осната цел на "Възраждане" е да предизвика политически смут и да подкопае вярата на българите в цялата политическа класа. Спроред партията т.нар. "политическа класа" са предатели, защото действат срещу националните интереси на България. А тези интереси "Възраждане" определя като съвпадащи с тези на Кремъл.

Член на „Възраждане“: „Младите българи избягаха в чужбина като влязохме в ЕС!“ (видео)

Партийният пропаганден дискурс вся съмнение в евроатлантическия път на страната и членството й в Европейския съюз (ЕС) и Организацията на Северноатлантическия пакт (НАТО). По този начин "Възраждане" се опита да създаде съмишленици, които да имат антизападна ориентация. Което пък да попрези прозападните политици да позиционират София като надеждна при евроатлантически решения.

Отношения с ЕС и външна политика

Цялостният антизападен, националистически дискурс на "Възраждане" се корени в опозиция срещу либерализма, глобализацията, джендър идеологията и Запада. Вместо това се възхваляват традиционните консервативни ценности. Този дискурс представя ЕС като чудовище, което иска да разруши българския суверенитет.

В същото врме „Възраждане“ характеризира политическия елит на страната като "антибългарски марионетки, контролирани от ЕС". Те биват сравнявани с тоталитарна система, създадена от Съветския съюз.

Най-осезаемата антиевропейска дейност на "Възраждане" е събирането на около 470 000 валидни подписа в полза на референдум за въвеждането на еврото в България. Партията оглави кампанията срещу еврото, прокарвайки наратив, че въвеждането на валутата ще наруши българския суверенитет и ще доведе до обедняване на икономиката и населението на България.

Снимка: Христо Касабов/БТА (ЕВ)

“Възраждане” се борят против еврото с евро (видео)

Партията има много по-малко пряко влияние върху външната политика на България, тъй като перспективите на "Възраждане" да стане част от изпълнителната власт са ограничени. Формацията обяви, че оснавната ѝ цел е самостоятелно управление, което засега е нереалистично, като се има предвид, че електоралната ѝ подкрепа се движи около 13 процента. 

Против бежанците, ЛГБТ общостта и Украйна

От началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. "Възраждане" осъди приемането на украински бежанци и опетни имиджа им. Партията прави лъжливи аналогии, като твърди, че докато българите емигрират, нелегалните мигранти влизат в страната и всяват хаос с престъпления. Костадинов нарисува апокалиптична картина с въпроса "Трябва ли бежанците да започнат да извършват убийства в центъра на София, преди правителството да въведе ограничения за влизането им"?

Костадинов заплаши, че ако партията му дойде на власт, ще депортира всички украинци от България. 

Отново с руски знамена “Възраждане” поиска “мир и неутралитет” (видео)

Като част от атаката си срещу либералните западни ценности, "Възраждане" насърчава консервативен дискурс и се опитва да представи прозападните, демократично настроени политици като фашисти. „Възраждане“ неоснователно обвини своя основен политически опонент – коалицията „Продължаваме промяната“-„Демократична България“, че използва „репресивни и фашистки“ методи за противопоставяне на възрожденското предложение за референдум за еврото.

"Възраждане" упорито се опитва да потисне правата на малцинствата. Анти-ЛГБТ пропагандата придоби физически измерения, когато партията насилствено бойкотира пускането на филм като част от София Прайд Филм Фест 2023.

Крайни националисти нарушиха програмата на “София Прайд” – МВР не противоречи

Що се отнася до отношението към Украйна, въпреки че "Възраждане" настоява за неутралитет на България във войната, тя не пропуска възможност за проруска пропаганда. Костадинов дори популяризира фалшив разказ за изпращане на български войски на бойното поле в Украйна. Тези "разкрития" потвърждават предишните му изявления, че САЩ и НАТО биха искали да въвлекат България във войната и да вземат български жертви, което ще отвори пропаст между София и Москва.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.