Сигнализирай!

Часовникът на най-богатия пасажер, загинал при потъването на „Титаник”, може да бъде ваш

Gospodari.com
Gospodari.com
26.04.2024 г.
53
0

Часовникът на най-богатия пасажер, загинал при потъването на „Титаник”, може да бъде ваш. Става дума за златен джобен часовник, принадлежал на бизнесмена Джон Джейкъб Астор. Той ще бъде продаден в аукционната къща „Хенри Олдридж енд Сон“ в събота. Неговата стойност може да достигне до 150 000 британски лири, пише БТА.

Бизнесменът е загинал на 47-годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява. Вместо да се евакуира на една от спасителните лодки, видният член на богатото семейство Астор за последно е видян да пуши цигара и да разговаря с друг пасажер.

Тялото му е извадено от Атлантическия океан седем дни по-късно. В дрехите му откриват изящен 14-каратов златен джобен часовник Waltham с гравирани инициали JJA.

„Астор е известен като най-богатият пътник на борда на кораба „Титаник“ и се смята, че е сред най-заможните хора в света по онова време. С нетно състояние от приблизително 87 милиона щатски долара, което се равнява на няколко милиарда долара днес“, казва Андрю Олдридж от аукционната къща.

https://www.youtube.com/watch?v=EnWswtv6Gj4

Малко преди полунощ на 14 април 1912 г. „Титаник“ се удря в айсберг и започва да се пълни с вода. Първоначално Астор не вярва, че корабът е в сериозна опасност, но по-късно става ясно, че потъва и капитанът започва евакуация. Джон помага на жена си да се качи в спасителна лодка номер 4“, допълва Андрю Олдридж.

Часовникът е напълно реставриран. Върнат е на семейството на г-н Астор и е носен от сина му. Той е уникална част от историята на „Титаник“, добавя Олдридж.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.