Сигнализирай!

Активисти организират протестна подписка за достъп до Доклада за замърсяване на въздуха (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
12.05.2024 г.
30
0

Активисти организират протестна подписка за достъп до Доклада за замърсяване на въздуха. Заведено е дело от екологична организация за достъп до тези данни, но все още няма резултат, разказва NOVA.

Екоминистърът раздава обещания на килограм за мръсния въздух в Русе

Русе е един от градовете с най-силно недоволство, заради системно замърсяване на въздуха от промишлено производство. Затова и там започна национална петиция за достъп до Доклада. През 2022 г. той е изготвен за състоянието на въздуха в страната от Изпълнителната агенция по околна среда. По думите на екоактивистите до този момент няма предприети действия.

Те казват, че дори им е бил отказан достъп до данните от доклада, въпреки Закона за достъп до обществена информация. Затова е заведено и дело. По данни на активистите мониторинговите станции, които мерят промишленото замърсяване, не отговарят на критериите. Петицията ще събира подписи до края на май месец, след което ще бъде представена на министъра на околната среда и водите.

Екоактивистите вече се срещат с хората и обясняват какъв е проблемът. Петицията се подписва онлайн на страницата на „За Земята” Ивайло Попов от сдружение "За Земята" каза, че събират подписи в големите областни градове. Даниела Петрова от сдружение „Дишай, Русе” заяви, че имат съмнение, че станциите на територията на Русе не мерят правилно.

снимка: NOVA

Коментарът на “Господарите”

Всяка година по няколко пъти чуваме едни и същи обещания в бъдеще време. Някой ден ще се вземат мерки. Някога ще се спре замърсяването. Може би ще има санкции за нарушителите. След посещението на съответния министър всичко си продължава постарому. Местните бизнеси правят, каквото и както решат и няма сила, която да ги спре. Нещо повече – всеки опит за санкции приключва със съдебни дела и протести. Хора, оплакващи се от мръсния въздух, под строй протестират за работодателите си, които го причиняват. 

Въпреки това пазим доза позитивизъм, че този път ще е различно. Че този път наистина ще има спрени производства и реални наказания за виновниците за замърсяването! Продължаваме да следим темата.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.