Сигнализирай!

Май месец тази година е бил сред най-студените за последните 20 години

Gospodari.com
Gospodari.com
31.05.2024 г.
20
0

Май месец тази година е бил сред най-студените за последните 20 години. Това сочи справка на Националния институт по метеорология и хидрология.

Лятното часово време – къде се дяна “изгубеният час”? (Коментарът на редактора)

Средните месечни температури са били между 12 и 18 градуса. Най-високата е 31,6 градуса и е измерена на 22 май в Първомай. Най-ниската e 1 градус на 14 май в Малко Търново. А най-ниската температура, измерена на планински връх, е минус 9,7 градуса на връх Мусала на 11 май. В София най-високата температура е 25,2 градуса на 7 май. А най-ниската – 4,4 градуса на 12 май.

В по-голямата част от страната валежите са между 50 и 150% от климатичната норма. Под 50% има само на отделни места в Източна България (Елхово, 43%). А над 150% – в Западна и Централна България (Ивайловград, 223%). Това е най-дъждовният месец май от 2017 г. Най-голямото измерено 24-часово количество валеж е 75 мм от дъжд и град в с. Остров, област Враца, на 9 май.

снимка: iStock

Проливни дъждове, довели до последици

През много дни от месеца са регистрирани градушки в различни части на страната. Най-голям регистриран валеж от град има на 9, 23 и 30 май. На 8 май падналите валежи от дъжд и град – 38 мм (л/кв.м) за по-малко от 3 часа, са наводнили улиците в централната част на Плевен, дори временно е спрян тролейбусният транспорт. Същият ден и през нощта срещу 9 май в резултат на значителни количества валежи от дъжд река Делейнска е излязла от коритото си и е наводнила с. Делейна, обл. Видин. Придошлите води са залели част от къщите в селото. Временно е прекъснато електрозахранването. 24-часовото количество валеж във Видин е 46,4 мм (л/кв.м), в Ново село – 53,2 мм (л/кв.м).

В началото на вторите десет дни от месеца времето е било слънчево. Дневните температури са се повишили, но сутрешните са останали ниски. Най-високите максимални температури са били между 25 и 30 градуса.

Припомняме, че на 22 май мощна гръмотевична буря, придружена от силен вятър, дъжд и град, наводни източните квартали в София. Падналият за 50 минути дъжд е бил 49.2 мм (л/кв.м), а за денонощието – 58 мм (л/кв.м).

Страховита градушка удари София (видео)

Май месец е познат със своето променливо време, но определено през 2024 година то бе белязано с летни температури през деня, гръмотевици през нощта и обилни валежи на следващия ден. Силно се надяваме, че лятото идва скоро!

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.