Сигнализирай!

България губи милиарди заради дискриминацията спрямо ЛГБТИ+ хората

Gospodari.com
Gospodari.com
13.06.2024 г.
9
0

България губи милиарди заради дискриминацията спрямо ЛГБТИ+ хората. Точната сума е до 4,9 млрд. долара БВП на година. Данните са част от доклад на Института за пазарна икономика, оценяващ негативното влияние на хомофобията върху икономическото развитие на България.

БВП на България може да е с 2,5% до 5% по-висок при пълно приемане и равноправие на ЛГБТИ+ хората. Изчисленията на Института за пазарна икономика показват, че в реално изражение за 2023 г. това би означавало, че вместо 15,9 хил. щатски долара на човек от населението, колкото е оценката на МВФ за БВП на страната за 2023 година, той би бил между 16,2 и 16,6 хиляди щатски долара.

Докладът беше представен по време на второто издание на организирания от Фондация GLAS бизнес форум по повод София Прайд, информира bTV.

Анализът показва, че отхвърлянето и дискриминацията са сред ключовите фактори за емиграция от страната за ЛГБТИ+ хората. Само по линия на обръщане на миграционните процеси сред хомосексуалните страната има потенциал да увеличава населението си с 3-5 хиляди души годишно.

Според доклада дискриминацията на работното място има пряко отражение върху производителността на труда на заетите.

Оценката разкрива потенциал за повишаване на добавената стойност на ЛГБТИ+ работници в България с почти 10 хил. лв. годишно. А на производителността на труда в икономиката като цяло – с до 1,8%.

Българите приемат ЛГБТИ хората по-лесно, когато ги познават

Снимка: iStock

По-широкото приемане на ЛГБТИ+ хората се отразява и на пазара на труда. Премахването на дискриминацията при наемане има потенциал да повиши броя на работещите с 28-57 хил. души, а коефициента на заетост - с 0,7-1,4 процентни пункта, става ясно от доклада.

Докладът показва още, че позиционирането и възприемането на България като отворена и безопасна за ЛГБТИ+ туризма може да донесе 184 млн. лв. допълнителни приходи на туристическия сектор. Страната губи почти 380 хиляди потенциални туристи, които се насочват към други дестинации.

Приемането на ЛГБТИ+ има установена връзка с потенциала за иновации.

Анализът сочи, че при пълно премахване на дискриминация България може да повиши индекса си на икономическа сложност. И то до равнища, близки до средноевропейските.

Направената оценка на потенциала за разширяване на инвестиции в страната показва, че дискриминацията срещу ЛГБТИ+ хората намалява потенциалния размер на преките чуждестранни инвестиции в страната с 9-15%, или 2,5-4,3 милиарда евро към 2022 г.

Подобряването на средата за ЛГБТИ+ има възможност да повиши броя на работниците. Също и добавената стойност в професионалните, управленските и т.нар. креативни индустрии. Оцененият потенциален ефект върху заетостта с до 21 хиляди нови заети, а върху добавената стойност – до 350 милиона лева.

Анализът представя и преглед на фирмените политики към ЛГБТИ+ общността на стоте най-големи предприятия в страната.

Той разкрива, че едва 9% от компаниите - лидери по заетост имат конкретни дейности, които са насочени към общността. 19% осъждат изрично дискриминацията, а при 70% от тях няма спомената политика или подкрепа на ЛГБТИ+ общността.

Представените хипотези, оценки и количествени последствия от хомофобията и дискриминацията могат да послужат най-вече за отправна точка и начало на разговора за това, което икономиката на България може да спечели, ако ползва по-добре ресурса на своята ЛГБТИ+ общност. Те могат и да въоръжат с аргументи застъпниците за равни права.

Снимка: iStock

Широк спектър от научни теории в областта на икономиката, общественото здраве и други социални науки подкрепят идеята, че преодоляването на обезправяването и пълноценното включване на ЛГБТИ+ хората е свързано с по-високи нива на икономическо развитие и благосъстояние.

България се класира на едно от последните места в Европа по степен на гарантиране на правата на ЛГБТИ+ хората.

И още в по-голяма степен – по отношение приемането им в обществото. Наблюдаваните тенденции също не са особено окуражителни. Липсват индикатори, които да сочат към съществено подобрение на средата или на общественото мнение през последното десетилетие. Най-подходящото описание на настоящото състояние на правата и приемането на ЛГБТИ+ хората в страната е „застой“. При това - на много ниско ниво.

“Влак на приобщаването” в метрото в Рим по повод ЛГБТИ общността (видео)

Докладът е изготвен от Института за пазарна икономика по поръчка на Фондация GLAS с финансовата подкрепа на фондация Америка за България.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.