Сигнализирай!

Солена глоба за Унгария от ЕС – санкционираха я с 200 млн. евро

Gospodari.com
Gospodari.com
13.06.2024 г.
13
0

Солена глоба за Унгария от ЕС – санкционираха я с 200 млн. евро. Причината - неспазване на европейски политики. Съдът на Европейския съюз глоби днес Унгария, че не е изпълнила предишни решения, задължаващи я да промени политиките си по отношение на даването на убежище, информира БТА.

През декември 2020 г. съдът постанови решение във връзка с процедури за даване на статут на международна закрила и за връщане на хора от трети страни.

Неизпълнението на решението "е безпрецедентно и изключително сериозно нарушение на правото на Европейския съюз", се казва в изявление на съда.

Съдът постанови, че "Унгария не е взела необходимите мерки за изпълнение на решението от 2020 г., що се отнася до достъпа до международната процедура за защита, правото на искащите международна защита да останат в Унгария, докато чакат окончателното решение по обжалването на отказа на молбата им, както и до изгонването на незаконно пребиваващи граждани на трети страни".

Будапеща ще трябва да плаща и допълнително по един милион евро на ден, докато не изпълни задълженията си, отбелязва Reuters.

Унгарският премиер Виктор Орбан определи решението на Съда на Европейския съюз като "възмутително и неприемливо". Той публикува пост в социалната мрежа Facebook.

https://www.facebook.com/orbanviktor/posts/pfbid0YnJ2fiordazC55FqHAFY7sgJdsk5Y1RGfqwn8iHxj5gMfXrgFuKX2R4SXr97XHj1l

Съгласно сегашното унгарско законодателство молби за убежище може да се подават само извън територията на Унгария. В унгарските посолства в Сърбия и Украйна. Тези, които се опитват да минат през границата, систематично биват изтласквани.

Премиерът Виктор Орбан, който често влиза в конфликти с Брюксел по най-различни въпроси - като се тръгне от независимостта на унгарската съдебна система и се стигне до изпращането на оръжия на Украйна, обеща през 2021 г. да "съхрани съществуващи режим (по отношение на кандидатите за убежище) дори и европейският съд да ни нареди да го променим", припомня Reuters.

„Ти може да имаш пистолет, но ние имаме базука“: Унгария на прицел на Евросъюза

Европейската комисия започна втора процедура в Съда на Европейския съюз в началото на 2022 г. Унгария не е взела необходимите мерки, за да изпълни решението на съда от 2020 г.

Снимка: iStock

Европейската комисия уточни днес, че плащането на глобата, присъдена срещу Унгария от Съда на ЕС за неспазване на правилата в областта на миграцията и убежището, е неизбежно. Засега комисията ще попита писмено Будапеща как възнамерява да изпълни съдебното решение. Според отговора ще прецени следващите стъпки, поясни на пресконференция говорител на институцията.

Той добави, че Унгария трябва да вземе мерки, за да приложи съдебното решение и да плати присъдената глоба. В подобни случаи ЕК изготвя график за изпращане на покани за плащане, поясни говорителят. След получаването на такава покана засегнатата държава има 45 дни да се разплати. Ако не го направи, ще има напомняне с допълнителен 15-дневен срок. В случай, че и след това няма плащане, комисията пристъпва към удържане на сумите от средствата, изплащани на съответната държава от бюджета на ЕС.

Многохиляден протест в Унгария поиска оставката на Орбан (видео)

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.