Сигнализирай!

Рая Назарян - новият политически "гръб" на Пеевски и Борисов

Gospodari.com
Gospodari.com
20.06.2024 г.
11
0

От депутат без парламентарен опит до зам.-председател на най-голямата парламентарна група, част от преговорния екип за правителство на ГЕРБ и председател на 50-ото Народно събрание.

Така обобщено звучат последните две години за Рая Назарян, която днес беше избрана да води новия парламент с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ".

38-годишната Рая Назарян е родена във Варна, но живее и работи в София. Завършила е право в УНСС. Кариерата си започва от адвокатската кантора на Менко Менков, който е адвокат на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В момента тя има собствена адвокатска кантора. В нея работи със съпартиеца си Тервел Георгиев, избран за депутат в този парламент, информира "Дневник".

За първи път тя се появява на политическия терен през лятото на 2022 г., когато Бойко Борисов представя "умните и красиви" лица на ГЕРБ за предстоящите избори за 48-мо Народно събрание. Тогава тя е втора в листата на ГЕРБ-СДС за 24 район в София, след опитния депутат Тома Биков. От публикация на Биков през 2021 г. се разбира, че тя е била негов адвокат по иск, заведен срещу него от БОЕЦ заради изказване по "Нова телевизия", че организацията се финансира от банкера Цветан Василев заради критичните статии по повод на свързваната с Борисов къща в Барселона в каталунското издание "Ел Периодико".

Източник: БТА

Назарян е процесуален представител на Делян Добрев в делото по иска на Илиян Василев, става ясно от негова публикация във Facebook.

Сглобиха се: ИТН подкрепи Рая Назарян за председател на НС (видео)

"Понеже е много модерно да се говори за съдебна реформа, ние сме дали Рая. Тя ще е форлайтърът на партията в тази система.", каза тогава Борисов за нея.

50-ото Народно събрание ще е третото, в което Рая Назарян е народен представител. Тя е била член на комисията по правни въпроси, а в 49-ото Народно събрание е и председател на комисията по превенция и противодействие на корупцията. В последния парламент участва и в три от временните комисии. Тази за имунитетите на Бойко Борисов, Даниел Александров, Кирил Петков и Димитър Аврамов. Участва още в комисията за протестите срещу Българския футболен съюз и за Мартин Божанов. Както и за скандала в Агенция "Митници" - всички започнали с голям интерес, но не постигнали никакви резултати.

Изкачването ѝ в политиката започва след избора на Десислава Атанасова за конституционен съдия през януари 2024 г. След това Назарян, заедно с Теменужка Петкова и Деница Сачева, става зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ. Както Борисов предрича две години по-рано, така и става. Рая Назарян се оказва основният юрист на ГЕРБ, занимаващ се със съдебната реформа.

През март 2024 г. тя, Петкова и Сачева са посочени от партийния лидер за главни преговарящи за ротацията с представителите на "Продължаваме промяната - Демократична България". Разговори, които приключиха с представянето на несъгласуван състав на Министерски съвет и неосъществена ротация.

В този период Назарян се оказа в основата на спор за забавения избор на членове на новата Комисия за противодействие на корупцията.

Тя рябваше да започне да функционира в началото на март. Тогава представителите на обединението поискаха от ГЕРБ съвместно да внесат процедурните правила за избор на членове. Това обаче не се случи, като коалицията внесе проекторешението самостоятелно.

Заради това Назарян ги обвини, че са откраднали текстовете ѝ и внесе друго проекторешение заедно с ДПС. По-късно стана известно, че ГЕРБ и ДПС са представили версия, по която Европейската комисия има критики.

Няколко месеца по-късно, през юни, същият преговорен екип води и разговорите за формиране на правителство от 50-ото Народно събрание.

В навечерието на първото му заседание лидерът на ГЕРБ постави избора на Назарян за председател като условие за продължаването на преговорите за кабинет.

Още вчера от БСП и ПП-ДБ обявиха, че няма да я подкрепят, като наскоро бившият съпредседател на демократичното обединение Христо Иванов заговори за близостта на Назарян с председателя на ДПС Делян Пеевски:

"Г-жа Назарян под вещото ръководство на Делян Пеевски ще пише Закон за съдебната власт. Наблюдавал съм го. Приемете го като свидетелски разказ - като седите там, в този термитник, виждате как се случват нещата. Г-жа Атанасова има много повече характер и собствено съдържание от много други хора. Не искам специално да се фокусирам върху г-жа Назарян. Тя е млад човек, надявам се, че времето, които ѝ предстои, ще го употреби добре.", коментира Иванов в интервю за подкаста на "Правосъдие за всеки".

В началото на юни Рая Назарян заяви, че наложените санкции по глобалния закон за корупция "Магнитски" нямат стойност в България. По тях са санкционирани Делян Пеевски и бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов.

В същото интервю Назарян допуска, че властите в САЩ са могли да бъдат подведени "по един подъл, нечестен, непочтен начин". Тя заяви и че САЩ първо налагат санкции, а след това проверяват доказателствата и затова не трябва да се правят крайни заключения.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.