Сигнализирай!

Реки от отпадъчен нефтен продукт избиха от старо сметище в Русе (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
27.06.2024 г.
16
0

Гейзери и реки от нефтения отпадък гудрон потекоха от старото сметище на Русе. Отпадъчният нефтопродукт е избил от всички страни на сметището и на места се стича извън него, предава NOVA.

Хората в района разказват, че тази ситуация се повтаря всяка година повече от 15 години, когато температурите на въздуха трайно се повишат. Това наложи проверка на екоинспекцията в града.

Гудронът е отпадъчен продукт от преработката на нефт. В Русе до 1989 г. е функционирало производството на масла. Този отпадък е било разрешено тогава да се депонира на сметището.”, заяви експертът от РИОСВ – Русе Христо Милков и уточни, че след толкова години грудронът се е превърнал във вид асфалт.

Ангажимент за анализи на почвата и водите имат от общината на града, като след това документите се представят в РИОСВ.

Не сме установили фрапипащи превишения и да има опасност за околната среда или хората.”, допълни експертът.

„Дали сме предписание всичките течове да се намерят спешни дългосрочни и краткосрочни мерки, за да се реши проблема.”, каза Милков.

РИОСВ-Русе проверява фотоволтаична централа

Директорът на дирекция "Екология" в Община Русе Любомир Владимиров заяви, че са уведомили фирмата, която осъществява поддръжка на рекултивираното сметище, още на следващия ден.

Днес се очаква да започнат строително-монтажни работи, но виждате, че проблема не е на едно място.”, отбеляза той и подчерта, че в момента това, което могат да направят е ямите да бъдат изчистени и затворени.

"Констатирано е изтичане на гудрон на шест места по границите (дигите) на тялото на рекултивираното сметище, както и в отводнителните канавки. Не е установена миризма на нефтопродукти в района вследствие на образуваните течове.

На Община Русе, като собственик на имотите, са дадени предписания за почистване и предприемане на мерки за ограничаване изтичането на гудрон.", съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Подобно изтичане може да е с пагубни последици за околната среда и животните в района. Особено когато проблемът не е адресиран от повече от 15 години. Отровни вещества се натрупват в почвата и водите, като след това могат да достигнат и до населените места. Надяваме се отговорните институции да предприемат адекватни мерки за справянето с този проблем в най-скоро време.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.