Сигнализирай!

Европейска столица ще награждава туристи за отговорно поведение

Gospodari.com
Gospodari.com
09.07.2024 г.
85
0

Европейска столица ще награждава туристи за отговорно поведение. От 15 юли посетителите на Копенхаген, които карат велосипеди, пътуват с обществен транспорт и допринасят за чистотата на града, дори ще могат да се хранят безплатно, пише OFFNews.

"Трябва да превърнем туризма от бреме за околната среда в сила за положителна промяна". Това казва Микел Ааро-Хансен, ръководител на Wonderful Copenhagen - туристическата организация за региона на датската столица.

Важна стъпка в тази трансформация е да се промени начинът, по който туристите се движат из града. Също какво консумират и как взаимодействат с местните жители, допълва той.

Според Доклада за устойчивост за 2023 г. на базираната в Лондон група за пазарни проучвания Kanter средно 81% от гражданите и туристите заявяват, че се интересуват от околната среда. И биха искали да се държат по-екологично, но само 22% са направили нещо по въпроса.

Новата инициатива на властите в Копенхаген е наречена CopenPay.

Тя има за цел да помогне да се направи първата стъпка от желанието към действията, като превърне доброто екологично поведение в своеобразна валута за заплащане при ползването на градските съоръжения.

Туристите разгневиха Барселона (видео)

Снимка: iStock

Например желаещите да се спуснат по изкуствената ски писта CopenHill, изградена на върха на новия център за рециклиране, могат да го направят безплатно, ако пристигнат там с велосипед или влак.

Посетителите, които идват в Националната галерия на Дания с пластмасови отпадъци, могат да участват в работилница за превръщането им в произведение на изкуството.

Тези, които помагат за поддържането на градините в музея "Карен Бликсен", ще могат да получат безплатен вход в бившия дом на известната писателка и разказвачка.

В Цистерната, бивш градски резервоар, превърнат в подземна изложбена зала, посетителите получават безплатна обиколка с екскурзовод само за това, че са стигнали пеша или с велосипед до музея.

Училището за сърф в Копенхаген ще предложи безплатен обяд. Но само на тези сърфисти, които почистват плажа в продължение на половин час след курса по сърф.

"Надяваме се, че демонстрирайки успеха на тази и други инициативи, други градове по света ще се вдъхновят и ще успеят да намерят свой собствен начин за насърчаване на по-устойчиво поведение на туристите. Това в крайна сметка ще доведе до по-устойчиво бъдеще за всички", казва Хансен.

Проектът "Копенхаген" се основава на доверие. Това означава, че е малко вероятно от туристите да бъдат поискани доказателства за техните екологични дейности.

"В някои забележителности може да се наложи да покажете снимка, на която карате колело, или билет за градския транспорт". Това казва Рике Холм Петерсен, ръководител на отдела за комуникации в туристическия борд.

Снимка: iStock

Правителството няма да компенсира участниците в програмата - музеи, барове на покрива и благотворителни организации, които отдават под наем каяци.

Двадесет и четири културни и развлекателни центъра в Копенхаген вече са се съгласили да участват в инициативата това лято. Властите очакват, че броят на отговорните към околната среда туристи в началото ще бъде малък.

Схемата CopenPay ще продължи до 11 август. Ако бъде успешна, тя ще се превърне в целогодишна.

Според правителствената статистика през миналата година повече от 12 милиона туристи са останали в Дания за една или повече нощувки.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.