Сигнализирай!

Полицаи под строй ще демонстрират подкрепа за Калин Стоянов

Gospodari.com
Gospodari.com
12.08.2024 г.
55
0

След като вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че кандидатът за служебен премиер Горица Кожарева е подложена на политически натиск да го отстрани от поста му, служители на полицията ще излязат под строй на демонстрация в негова подкрепа. Акцията им ще се проведе на обяд пред парламента под предлога, че защитават МВР от политиците. Тя не се организира от полицейските синдикати.

"Останах с усещането и опасението, че бъдещият служебен премиер ще бъде подложен и е подложен на огромен, дори бих казал брутален, политически натиск относно това аз да не бъда в кабинета на предстоящото служебно правителство.", обяви Стоянов след срещата си с кандидат-премиера миналата събота.

Източник: БТА

Шефът на МВР твърди, че някои политически лидери си търсят вътрешен министър, който "би възвърнал по някакъв начин загубените около 300 хиляди гласа от последните избори". Това е намек за ПП-ДБ, чиято подкрепа намаля с тези 300 хиляди гласа.

Калин Стоянов забрави за собственото си нехайство (видео)

Междувременно от Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) публикуваха позиция, в която обявиха, че се притесняват от "увеличаващите се опити за политическа употреба на институцията МВР и работещите в нея професионалисти". Те определиха твърденията, че последните избори на 9 юни т.г. са били манипулирани (както казват от ПП-ДБ – бел.ред.), като "внушения". Поискаха от Горица Кожарева да "подходи обективно и рационално към избора и назначаването на служебен министър на вътрешните работи".

Тази сутрин шефът на специализираните полицейски сили в София Лъчезар Колев съобщи за предстоящата демонстрация.

"Уважаеми колеги, ставаме свидетели на безпрецедентен опит за употреба на Министерството на вътрешните работи за политически цели. Като служители на институцията не можем да останем безучастни, когато залогът е професионалното ни достойнство. Длъжни сме да покажем на държавниците, че МВР не е и няма да бъде маша в политическите битки.", написа той във Facebook.

От синдикатите твърдят, че нямат нищо общо с готвената акция.

"Ние не сме организаторите. Управителният съвет на синдикалната организация на служителите в МВР не участва в това събиране.", обяви зам.-председателят на СФСМВР Илия Хрисимов пред БНР. Но допълни, че разбира колегите си, които го организират.

"Политиците - с техните боричкания с министъра, намесват и работещите в системата. Не казваме, че защитаваме министъра, реагираме срещу опитите за политическа употреба на министерството. Когато има безпочвени обвинения към професионалистите в системата, това е и тяхната реакция. Не казваме - поставете този или онзи министър.", обяснява Хрисимов.

По думите му, за момента няма нужда от голям синдикален протест.

Коментарът на "Господарите"

Интересно е как полицаите искат да защитят шефа си от политически натиск като самите те оказват... политически натиск. И то породен от "усещанията" на Стоянов.

Също така, държим да напомним, че по чл. 148 от ЗМВР: На държавните служители е забранено, включително в извънработно време, да участват в събрания, митинги и манифестации на политически партии, да извършват политическа дейност, както и да предприемат други действия, с които се нарушава политическият им неутралитет.

МВР и вътрешният министър трябва да работят за гражданите. А не за да обслужват собствените си интереси. Работата на служебните министри е да организират честни избори - не да изграждат нечий политически PR, както наблюдаваме да се случва.

Асоциацията на европейските журналисти поиска оставката на Калин Стоянов

Има все още редица неизяснени въпроси по отношение на Пепи Еврото и “Осемте джуджета”, Нотариуса и “SS Клуб” и убийството на Алексей Петров, за които МВР дължи отговори. Да не говорим и за проблемите с полицейското насилие, за което Стоянов също е отговорен. Както и за миналите избори, за които има ясни индикации за купен и контролиран вот.

Граждани излизат на протест пред МВР, искат оставката на Калин Стоянов

Поради тази причина в момента една от основните задачи на МВР е да върне доверието на гражданите.

Полицаи под строй ще демонстрират подкрепа за Калин Стоянов

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.