Сигнализирай!

Честваме 116 години независима България (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
22.09.2024 г.
102
0

22 септември тази година честваме 116 години от обявяването на независимостта на България.

На тази дата през 1908 г. в старата българска столица Велико Търново се състои „Тържественото провъзгласяване на Северна и Южна България в независимо Царство“.

С този акт България не само става независима държава, но официално се завършва процесът на Съединението от 1885 г. на Княжество България с Източна Румелия.
Независимостта на България е обявена в църквата “Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново. Княз Фердинанд I, в присъствието на членовете на правителството и други обществени фигури, прочита манифеста към българския народ.

Политиците заличиха “не”-то от думата “независимост” и това е печелившо за тях (“Коментарът на “Господарите”)

Тържествената програма на 22 септември започва в 11 ч. пред Паметника на Независимостта на площад „Княз Александър I” в София. По традиция кулминацията на тържествените чествания е във Велико Търново.

Изложба показва историите на малките герои и какво е “Да победиш рака” (РЕПОРТАЖ)

Източник: БТА

Днес се навършват и 103 години от смъртта на Иван Вазов.

Сърцето на Вазов престава да бие в дома му в София през 1921 година. Четири дни продължава поклонението пред поета, писател, драматург, държавник и велик българин в църквата „Св. Неделя“. Погребан е на 28 септември 1921 г.

Националният литературен музей организира поклонение в памет на Вазов. На него ще присъстват представители на държавни, научни и културни институции в страната, писатели, както и наследници на Вазовия род.

Къщата музей „Иван Вазов” в София е със свободен вход за всички, които искат да се докоснат до атмосферата на последния му дом и да си спомнят за него.

Видео: bTV

Честваме 116 години независима България (видео)

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.