Сигнализирай!

Път за милиони пропадна преди да го въведат в експлоатация (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
27.09.2024 г.
157
0

Път за милиони пропадна преди да го въведат в експлоатация, показва репортаж на bTV. Компрометираният участък е между Мездра и Ребърково. Този участък все още не е въведен в експлоатация, а върху пътното платно започна да пада земна маса.

„Свлачището представлява проява на неустойчивост у скален или почвен склон. Причините за едно свлачище са комплексни, но в конкретния случай имаме проект за укрепване с т.нар. габиони – нещо като щайги пълни с камъни. Какво точно е провокирало процеса в този участък – все още не е ясно“, обясни доц. д-р Ася Божинова-Хаапанен, завеждащ Катедрата по геотехника към Университета по архитектура, строителство и геодезия.

От думите ѝ става ясно, че пропадането на пътя в района на Мездра е регистрирано като новопоявило се свлачище, т.е. до този момент там не е имало такива процеси.  

„Това, което мога да дам като съвет, е да се прави мониторинг. Всеки склон, след като се укрепи, трябва да се наблюдава във времето. От една страна това ще ни предпази, а от друга – ще натрупаме опит. Така следващите проекти ще са по-качествени“, посочи още доц. Божинова-Хаапанен.

Тя предложи да се направи експертна оценка от няколко души, за да се направят съответните анализи и изводи. Според нея свлачищата са динамични – докато се укрепи едно, може да се отвори друго.

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще трябва да плати нови 65 млн. лева, за да се укрепи участъкът между Мездра и Ребърково и трасето да бъде пуснато в експлоатация.

Коментарът на "Господарите"

Некачествено строителство в България?! Абсурд! Никога не се е случвало това! А сега сериозно - пътищата се строят с данъците на всички ни - независимо дали става въпрос за данъците на целия европейски съюз по европейските проекти, или за държавния бюджет. Крайно време е решилите да ги харчат неефективно, или по-скоро решилите да пестят от качество, за да си вземат комисионните, да носят отговорност за действието/бездействието си. Крайно време е и да се научим да избираме политици, които няма да участват в подобни направо опасни схеми.

Затова на 27 октомври отидете и гласувайте по съвест!

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.