Сигнализирай!

Приходите от нефт и газ в Русия намаляват драстично догодина

Gospodari.com
Gospodari.com
Вчера
404
0

Приходите от нефт и газ в Русия намаляват драстично догодина. В същото време държавните разходи за въоръжение и отбрана през 2025 г. се увеличават с 23 на сто до 13.5 трилиона рубли спрямо 10.8 трилиона рубли през настоящата година, пише Mediapool.

Намаляването на данъка върху добива на нефтени суровини ще доведе до спад на приходите от нефт и газ в руския бюджет по тази позиция през 2025 г. с почти 440 милиарда рубли. Това се казва в обяснителната записка към проекта на федералния бюджет за догодина, предаде ТАСС.

По този начин приходите от данък за добив на газ през 2025 г. трябва да възлязат на 1.008 трилиона рубли в сравнение с 1.448 трилиона рубли през 2024 г. За 2026 г. прогнозите са за 1.071 трилиона рубли, а през 2027 г. - 1.132 трилиона рубли. 

По-рано руският вицепремиер Александър Новак отбеляза, че решението за премахване на надбавката върху данъка за добив на полезни изкопаеми на "Газпром" през 2025 г. все още не е взето, но ще бъде обвързано със закона за бюджета за следващия тригодишен период.

Решението за отмяна на данъка върху добива на полезни изкопаеми от "Газпром" може да бъде взето през следващите няколко седмици, подчерта заместник-министърът на финансите на Руската федерация Алексей Сазанов.

"Делът на приходите от петрол и газ през следващата година ще бъде по-малко от 30%, по-точно, според нашите изчисления - 27%. Това е по-ниско, отколкото през всички предходни години. И това е добре. Ние се отдалечаваме от петрола и зависимостта от газа в бюджетните ни приходи, това създава по-голяма устойчивост за бюджетен дизайн", каза на свой ред министърът на финансите на Русия Антон Силуанов в интервю за телевизионния канал "Россия-24". По думите му делът на доходите, получени от нефтения и газовия сектор, постепенно ще намалява.

Разходите за отбрана ще достигнат до 32 на сто от всички бюджетни разходи, които ще възлязат на 41.5 трилиона рубли.

Според руския финансов министър Антон Силуанов задоволяването на нуждите на "специалната военна операция" в Украйна си остава основен бюджетен приоритет.

Предвидено е обаче разходите за отбрана през 2026 г. да спаднат до 12.8 трилиона рубли.

Около 10 на сто от всички военни разходи отиват за заплати на военнослужещите, посочва Reuters.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.