Сигнализирай!

Властта с мерки заради кризата в Близкия изток

Gospodari.com
Gospodari.com
19:47 ч.
190
0

Властта с мерки заради кризата в Близкия изток. След новата ескалация на напрежението в Близкия изток и ракетите, които полетяха снощи към Израел, спешни заседания на властта и службите у нас. Малко преди 19 ч. в сряда приключи Съветът по сигурност в Министерския съвет, предаде NOVA.

Бяха представени мерки за сигурност от Министерството на външните работи, службите и от Министерството на вътрешните работи. Набелязани са стъпки при потенциални рискове, които в момента не са факт“, заяви министър-председателят Димитър Главчев.

На срещата министър-председателят събра ръководителите на службите за сигурност заради ситуацията в Близкия изток. Участваха още представители на парламентарните групи и на президентството. 

Обсъдихме мерките, които да предприемем във връзка с кризата в Близкия изток. Още в началото на заседанието благодарих на народните представители, защото идеята беше да се представи информация какво е предприела изпълнителната власт по повод на случващото се“, допълни премиерът. 

Главчев посочи, че по повод евакуацията на българските граждани от Ливан България е реагирала адекватно. 

Това беше в резултат на предварителна подготовка и информация, която имахме от българските и чуждите служби“, каза той и отбеляза, че не е случайно, че половин час след излитането на правителствения самолет са започнали военните действия.

Направих предложение България да изрази позиция по повод това да има деескалация на конфликта в Близкия изток, в съответствие на европейската позиция“, призова премиерът.

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков уточни, че България има ниско ниво на заплаха и към настоящия момент няма постъпили данни за опасност. 

От снощи сме взели всички необходими превантивни мерки, така че да усилим нашето присъствие на стратегически места – израелското посолство и обществените мероприятия, които имат подобен акцент“, посочи той.

Иран изстреля балистични ракети срещу Израел (видео)

По-рано в сряда властта осъди атаките на Иран срещу Израел и не изключи ескалацията на напрежението в Близкия изток да доведе и до по-сериозна заплаха за мира в региона.

Възможно е да се стигне до пълномащабна война в Близкия изток, ако Съветът за сигурност на ООН и големите държави, не спрат ескалацията на напрежението между Иран и Израел. По моя оценка смятам, че вече балансираме на ръба. Ако Израел отговори директно по цели в Иран, става ескалация. Това посочи министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Ние сме силно обезпокоени от влошаването на ситуацията в региона и призоваваме към деескалация“, каза зам.-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

Затова страната ни трябва да е готова за всякакви сценарии обясни още министърът на отбраната. 

Държавата трябва да е подготвена за най-лошия сценарий. При една ескалация бежанските потоци ще се увеличат. Освен това терористични действия на ислямистки организации са възможни в европейските страни и трябва да вземем мерки, за да подсигурим и сигурността у нас“, допълни Запрянов.

На няколко места в София вече има засилени мерки за сигурност. 

Взети са допълнителни мерки за сигурност по отношение на дипломатическото представителство на Израел и други обекти, свързани с дипломатическата мисия. Няма данни за застрашеност от терористична атака. Имаме засилени превантивни мерки и на други места“, посочи силовият министър Атанас Илков.

Още 25 наши сънародници в Ливан са поискали да бъдат евакуирани заедно със семействата си. 

Посолствата ни в региона остават отворени.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.