Сигнализирай!

Бракониери вилнеят необезпокоявани на Витоша (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 1 час
85
0

Бракониери вилнеят необезпокоявани на Витоша. Прекомерната сеч, незаконните пътища, системното бракониерство и безразборен офроуд са част от сигнала от ловци и служители за едно от най-богатите държавни ловни стопанства, където се разполага и някогашната резиденция на Тодор Живков, „Витошко-Студена“. Това научаваме от материал на „Биволъ“.

Държавното ловно стопанство е оглавявано от бившия директор на ДЛС „Искър“, където години наред беше неразрешаван проблемът с незаконния строеж на Румен Гайтански – Вълка, инж. Мирослав Джупаров. Едно от престъпленията е заснето на видео: капани за дивите свине, чийто улов в този период на годината е незаконен. Джупаров и прекият му ръководител, директорът на Югозападното държавно предприятие отрекоха наличието на каквито и да било нарушения, уверявайки, че става дума за клевета и нелепи обвинения.

Диви свине в капани, избити сърни 

На 5 октомври 2024 г. започва ловният сезон, но в някои ловни стопанства имат собствен график. Едно от поредните престъпления, извършвани на територията на Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“, което се намира изцяло на държавния природен парк „Витоша“, е свързано с поставянето на капани за залавяне на живи диви животни, което е забранено от чл. 65 т.2 от Закона за лова и опазването на дивеча. 

Това е особено тежко нарушение, доколкото има национален проблем с африканската чума по свинете, която е довела до драстичното намаляване на популацията на дивата свиня в цяла България“, твърдят авторите на сигнала до „Биволъ“, пожелали анонимност.

Според тях в стопанството е започнало разпространението на африканска чума по свинете, след като се транспортира жив дивеч от една зона с установено наличие на заболели животни в друга. Твърди се, че свинете се превозват към оградата за дивеч в Букова Глава край гр. Брезник.

Така според ловците и горските, „се обрича този вид на гибел в неговото естествено местообитание“. Налице според тях е „обездивечаване на един район за сметка на друг, въпреки ниската численост на дивата свиня и старанието от страна на служителите да бъде популацията възстановена“.

Недоволство има и сред ловните среди. Според тях става дума за „лишаване от лов на голям брой ловци“ от граничещите дружинки със стопанството.

В ловните участъци на дружинките се полагат огромни грижи за този вид дивеч от страна на ловците, които ловуват в тях“, пише в сигнала.

Капаните обаче според ловците са в близост до хранилки, които дивечът посещава най-често. На кадрите са заснети капани, заредени с царевица за примамка, като в един от тях има и уловени прасета.

Хранилките в близост не се зареждат с фураж,  за да може по-бързо прасетата да се хващат в капаните, заредени с царевица.

Според подателите на сигналите, вкл. този до „Биволъ“, отговорност за тези престъпления срещу фауната носят конкретни лица, а именно: главният лесничей инж. Атанас Дарелов и директорът на ДЛС „Витошко-Студена“ инж. Мирослав Джупаров. Двамата са били сред горските, които са работили с фирмите на олигарха Румен Гайтански – Вълка в ДЛС „Искър“.

Споменати са и в разследването на „Биволъ“ от 4 август 2023 г. за скандалните смени на кадри в горите по партиен признак.

Човек на Борисов пази секачи бракониери, твърди разследване (видео)

Въпросните биват яростно защитавани и оневинявани по всичките им нарушения и пропуски“, констатират сигналоподателите по повод политическия чадър над високопоставените горски служители.

За да прикрие капаните и ограничи достъпа на свободните граждани до местата с тях директорът ползва извинението, че е брачният период на благородния елен и не трябва да се безпокои дивеча“, гласи сигналът до „Биволъ“.

За целта се изпраща писмо-заявление до Регионална дирекция по горите (РДГ)  „Кюстендил“ за забрана и ограничение на достъпа до горската територия по определени маршрути за срок до три месеца.

По този начин печели време и място за улов на диви прасета и симпатиите на неговите началници , че охранява добре горската територия“, пише в сигнала за действията на Джупаров.

Капаните се намират в м. Ябълките – зем. Боснек, м. Вуков кръст – зем. Кладница, м. Шаварко- зем. Ярлово , зем. Горна Диканя и м. Букова глава- зем. Брезник. По информация на ловци и служители вече има поставени капани в пограничните райони, които ще ощетят и дружинките в съседство.

Снимковият материал и видео клиповете са заснети на 27 септември 2024 г., като за всеки заснет капан информаторите на „Биволъ“ разполагат с точна информация: съответните местоположение на google картите, местност и землище.

Сред доказателствата за липса на контрол при опазването на дивеча са множеството намерени убити животни след бракониерски лов. По повод наличието на такива животни, са подавани и сигнали от служители, които устно са сигнализирали на директора на стопанството, но реакция и действия не са последвали.

Целта да се потулват нередностите според местните е да не се проваля ловният сезон. Служителите не са допускани до VIP-ловците, сред които са високопоставени държавни служители, магистрати и олигарси.

Пред „Биволъ“ инж. Джупаров отрича за нарушения. Капаните се слагали с цел разселване, опресняване на кръвта при прасетата и за залавяне на хищниците. Диви свине не се транспортирали към оградата „Букова глава“ (гр. Брезник), защото заповед на министъра на земеделието и храните го забранява: „Нали не мислите, че аз ще си позволя да не изпълнявам заповедта на министъра?“.

Се ловува само и единствено с надлежно издадени разрешителни, заплаща се за лова по установения ценоразпис“, твърди Джупаров, запитан за подозрението, че се потулвали нарушенията да се уреди сезона за високопоставени лица.

Директорът на Югозападното Държавно предприятие и бивш ресорен зам.-министър на земеделието Валентин Чамбов нарече сигналите „клевети“ и „атака срещу ловното стопанство“. 

Джупаров също така увери, че по време на работата му в ДЛС „Искър“ не е съдействал по никакъв начин на фирмата, свързана с Гайтански. Според него дори договорът на фирмата е бил не с ловното стопанство, а с ЮЗДП:

Спрял съм всички строително-ремонтни дейности и по мое време такива там не са извършвани“, увери Джупаров.

Разследване показа, че има чадър над незаконните сечи в Софийска област

Проверки с участие на ДАНС не открили престъпна сеч

На 22 април 2022 г. представителите на Фондация “Да запазим горите” Александър Дунчев и Атанас Русев изпращат писмо до председателя на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) Пламен Тончев, министъра на земеделието Георги Тахов, министъра на околната среда и водите Петър Димитров. То е по повод изпратените от фондацията сигнали за издаване на позволителни за сеч на вековни букови гори в ДЛС Витошко-Студена, с които „в нарушение на Закона за горите се надвишават със стотици кубици дървесина допустимите обеми за сеч по Горскостопанския план на стопанството, бяха извършени проверки от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), при които нарушението е прикрито с довода, че има грешки в горскостопанския план“:

С това установените от нас нарушения са узаконени, а незаконната практика затвърдена“.

Според информация на „Биволъ“ мащабната и зрелищна проверка по случая на място е извършвана от 30-40 души от различни институции, но според сигналоподателите целта била да се потулят нередностите: „Никакви последствия след проверките нямаше“.

Според Валентин Чамбов по проверката на сигнала на Фондацията „Да запазим горите“ за сечта във „Витошко-Студена“ са изхарчени „десетки хиляди левове на данъкоплатците“, нямало нарушения по „глупавия“ сигнал. „Дори е установено, че е изсечено по-малко“, твърди той пред „Биволъ“. Чамбов изрази възмущението си, че на място за проверка на “тези нелепи твърдения” са идвали представители на ДАНС, МЗХ, РДГ, ИАГ, ЮЗДП и др., което било довело до сериозни разходи за бюджета.

Ние от “Господарите” през годините също сме ви показвали десетки наши разследвания и репортажи, които уличават незаконната сеч:

Разкрихме брутална незаконна сеч край Ихтиман и Елин Пелин (РАЗСЛЕДВАНЕ)

Незаконна сеч, изчезващи дървета и слепи институции и в Копривщица (РАЗСЛЕДВАНЕ)

Как от “Експрес 79” отговориха на обвинението за извършване на незаконна сеч край Ихтиман (РЕПОРТАЖ)

Кметът на Бели Искър показа ужасяваща незаконна сеч край Самоков (РАЗСЛЕДВАНЕ)

Години наред въпросът за чадъра над горската мафия у нас остава висящ. Докога това ще бъде покровителствена дейност? Защо невинни хора продължават да страдат, след като бъдат застигани от наводнения? А властите просто се оправдават с природата. Спрете с безобразието!

Кметът на Криводол маскира незаконна сеч в гората като почистване на ливада?

Полицията разнищва случая с незаконната сеч във вододайната зона на язовир Искър

Темата за незаконната сеч принуди родните медии да хванат гората

Незаконна сеч

Незаконна сеч 2

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.