931471 Честит ни юбилей: Вече 50 години строим магистрала "Хемус" • Gospodari.com
Сигнализирай!

Честит ни юбилей: Вече 50 години строим магистрала "Хемус"

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
244
0

Да ни е честита 50-годишнината от началото на изграждането на АМ “Хемус” Строителството ѝ започва на 4 октомври 1974 г.

Първа копка прави председателят на Държавния съвет и първи секретар на ЦК на БКП Тодор Живков край село Яна (Софийско). Това е и ден първи изобщо от началото на изграждането на автомагистрални пътища в България. Началото на същинското строителство е предшествано от три години предварителни проучвания от инженерно-геоложки характер довели до изготвянето на окончателния работен проект. Главен проектант на трасето е инж. Дена Паланкова.

Шофьор разцепи гума в дупка на магистрала ”Хемус” и едва не катастрофира (видео)

Решението за строителство е взето на X конгрес на БКП проведен в периода 20-25 април 1971 г. Наред с обсъжданията по новата конституция и промяната в Устава на БКП е решено да се пристъпи към изграждане на автомагистрален пръстен на България – изграждане на АМ „Хемус“ в Северна България, АМ „Тракия“ в Южна България и АМ „Черно море“, свързваща последните две по морското ни крайбрежие.

Магистралата е кръстена на древното име на Стара планина – Хемус (на латински: Haemus), по протежението, на която преминава. Дължината й е 418 км, което я прави най-дългата автомагистрала в България.

Какво е положението

50 години след първата копка ние едва сме изградили половината от предвидените 418 км. Множество правителства се тупаха в гърдите, използвайки магистралата за политическите си цели, правиха гръмки обещания и накрая, разбира се, нищо… Строежът е реално “замразен”. 

Все още има участъци с неотчуждени имоти, през които минава трасето. Има нерешени проблеми с геологията и доказано незаконно строителство, чиито статус все още не е решен.

Съществуващото трасе също е кошмарно и пропито с проблеми и корупция.

Още през 2022 г. неправителствената организация Институт за пътна безопасност (ИПБ) изпраща доклад до тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. В него е посочено, че магистралата е с висок риск от настъпване на тежки ПТП-та и е необходимо незабавно обезопасяване на опасните участъци.

Изпълнителят на строежа на „Хемус“ на практика е само държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД. Съгласно подписаните договори гаранциите за качество са отговорност именно на нея. На практика обаче строително-монтажните работи са разпределени на подизпълнители, които никой не следи или контролира.

Проверка на прокуратурата констатира множество нарушения при превъзлагане на проектирането на участъци от магистралата от страна на „Автомагистрали“ ЕАД. Реакция до момента няма.

Но става и по-страшно

В началото на тази година Института за пътна безопасност извършва обследване на изградени, но недовършени участъци от АМ „Хемус“. От там установяват че:

 Изграденото в периода пътно тяло в периода 2021-2022 е оставено неукрепено и изложено на атмосферното влияние. В резултат от проникналата влага основните пластове са силно компрометирани и няма да имат необходимата носимоспособност за поемане натоварването от бъдещия трафик.

Откосите не са стабилизирани и са започнали да се рушат. Положеният на места основен асфалтов пласт (биндер) не е оформен съгласно договорените стандарти и също е започнал да се руши. Така изградените обекти са оставени на произвола и на времето и на съдбата

Според ИПБ основната причина за това състояние е некомпетентност, безхаберие и липса на отговорност както на отговорните лица – министри, шефове на АПИ, така и на изпълнителя в лицето на „Автомагистрали“ ЕАД.

Некомпетентност, нанесла щети за десетки милиони, които ще трябва да плащаме ние - гражданите. Накрая възниква въпросът кой ще поеме отговорност за всичко това…

 

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.