Сигнализирай!

Молдова разкри финансирана от Русия схема за намеса в изборите и референдума за ЕС

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 1 час
59
0

Молдова разкри финансирана от Русия схема за намеса в изборите и референдума за ЕС, които ще се проведат на 20 октомври. Това стана ясно от изявление на полицията и прокуратурата в четвъртък, пише Свободна Европа.

Близо 15 мил. долара от руски банки са преведени по сметките на 130 хиляди граждани на Молдова само през септември, съобщиха властите.

Целта е била да се осигури подкрепа за проруски кандидати и гласуване против на референдума, който трябва да реши дали присъединяването към ЕС трябва да се запише като национален приоритет в конституцията на Молдова.

Това е "безпрецедентна корупционна схема, чиято цел е да навреди на изборния процес", каза шефът на националната полиция Виорел Чернаутану.

Властите предполагат, че схемата е задействана от проруския олигарх Илан Шор, за когото се твърди, че е замесен в банкова измама на стойност 1 млрд. долара. В миналото е организирал протести в Кишинев срещу прозападното правителство на президента Мая Санду.

Външният министър на Молдова Михай Попсой изрази увереност, че въпреки руската намеса, властите в страната ще осигурят спокойното протичане на изборния процес.

"Водим кампании, в които обясняваме рисковете, пред които е изправена Молдова в една демократична среда, на която проруските кандидати не биха могли да се радват в Русия", каза той.

Молдова официално пое по пътя към ЕС през март, когато парламентът ѝ одобри с 54 гласа "за" и нито един "против" страната да продължи усилията си за присъединяване. По време на гласуването, проруската опозиция напусна пленарната зала.

Присъединяването към ЕС е ключова цел за администрацията на Санду, която ще се бори за втори президентски мандат на 20 октомври. Тя казва, че най-голямата заплаха за националната сигурност на Молдова е Русия.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.